Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Speciale aanraking vermindert chronische pijn

30 april 2024

Het onderzoek naar het verminderen van chronische pijn door aanraking is klaar. De onderzoekers deelden onlangs de resultaten met de mensen die hebben meegedaan. Met dit project bekeek de Universiteit Utrecht of aanraking de beleving van pijn kan beïnvloeden. Aan het onderzoek deden mensen met parkinson en hun partner of naaste samen mee.

Van alle mensen met parkinson leeft 30 tot 95% met pijn. Dat heeft veel invloed op hun dagelijks leven. Veel pijn wordt vaak niet of niet goed behandeld. Door een speciaal type aanraking voelen mensen minder pijn. De pijnprikkel kan het brein moeilijker bereiken of wordt in het brein geremd. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht willen kijken of dit type aanraking kan worden ingezet als nieuwe behandeling tegen chronische pijn bij parkinson.

Het onderzoek werd voornamelijk online uitgevoerd en de metingen vonden bij de deelnemers thuis plaats. In de eerste week vulden deelnemers driemaal daags een korte pijnvragenlijst in. In de tweede en derde week ontvingen de mensen met parkinson twee van de speciale types aanraking van hun partner of naaste. Het totale onderzoek duurde drie weken.

Resultaten
Uiteindelijk hebben er 39 mensen met parkinson en hun partners aan het onderzoek meegedaan. Alle deelnemers hadden chronische pijn. Uit het onderzoek blijkt dat de speciale aanraking, de ‘affectieve aanraking’ genoemd, ervoor zorgde dat de mensen met parkinson minder pijn ervoeren vergeleken met de week dat ze de aanraking niet kregen.

De aanraking werd op verschillende snelheden gedaan. Sommige deelnemers hadden meer baat bij de aanraking dan andere. Daarom gaan de onderzoekers in een nieuwe studie kijken waar deze verschillen door worden veroorzaakt. Wil je meedoen met dit onderzoek? Stuur een bericht aan de onderzoekers!

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT