Actief Dit project/onderzoek is actief, maar aanmelden is niet meer mogelijk

ADAPT op maat-studie – Mensen met parkinson

  • Patiënten100
Startdatum: 12-4-2023

Wat houdt het project in?

De ADAPT op maat-studie is een onderzoek van het Radboudumc in samenwerking met het Amerikaanse gezondheidstechnologiebedrijf Verily Life Sciences. Met deze studie willen ze meer inzicht krijgen in hoe mensen met een langdurige ziekte hun dagelijkse activiteiten uitvoeren. Het onderzoek richt zich op mensen met de ziekte van Parkinson en mensen met COPD. De onderzoekers willen de resultaten van verschillende looptesten in de fysiotherapiepraktijk vergelijken met looptesten gedaan door deelnemers thuis.

081-layers
ADAPT op maat-studie – Mensen met parkinson-img

Waarom dit project?

Lichamelijk functioneren is belangrijk voor het uitvoeren van alledaagse activiteiten en draagt bij aan de kwaliteit van leven van mensen met langdurige ziekten. Lichamelijk functioneren wordt op dit moment gemeten door verschillende testen in de fysiotherapiepraktijk en het ziekenhuis. Het blijkt echter dat deze manier van meten niet altijd even betrouwbaar is. Dit komt doordat het een momentopname is en doordat iedere zorgverlener het anders kan beoordelen. Hiernaast blijkt dat mensen in voor hun zorgverlener soms extra hun best doen, waardoor dit geen goed beeld geeft van hoe het thuis gaat.

Om een betrouwbaarder beeld te krijgen van het lichamelijk functioneren in het dagelijks leven willen de onderzoekers van de ADAPT op maat-studie kijken of het mogelijk is om looptesten uit te voeren in de thuissituatie met behulp van draagbare meetapparaatjes, ook wel sensoren genoemd. Dit zou zorgverleners in de toekomst kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in hun cliënten en betere zorg te leveren die meer is afgestemd op de persoon met parkinson.

105-compact-disc
ADAPT op maat-studie – Mensen met parkinson-img

Wat wordt er van mij verwacht?

De studie duurt 15 weken. In deze periode komen deelnemers vier keer naar de fysiotherapiepraktijk om verschillende testen te doen. Deze metingen duren elk ongeveer twee uur. De deelnemers dragen tijdens de metingen draagbare meetapparaten, zoals een onderzoekshorloge. Dit onderzoekshorloge meet onder andere de lichaamsbewegingen, hartslag, huidtemperatuur en de luchtvochtigheid. De deelnemers vullen thuis elke week een korte vragenlijst in over vermoeidheid, ook voeren ze twee looptesten uit. Tijdens de studieperiode dragen ze 23 uur per dag het onderzoekshorloge.

In de eerste 5 weken van de deelname ontvangen deelnemers geen fysiotherapie, tenzij de deelnemer en diens fysiotherapeut dat noodzakelijk vinden. Tijdens de laatste 10 weken van het onderzoek volgen deelnemers 2 keer per week een intensief trainingsprogramma om de conditie te verbeteren.

011-user-2
ADAPT op maat-studie – Mensen met parkinson-img

Wat heb ik er aan?

Door mee te doen aan de studie help je de onderzoekers met het verbeteren van de metingen voor lichamelijk functioneren van mensen met langdurige ziekten.

De afspraken met de fysiotherapeut kunnen de deelnemers zelf maken op een moment in de week die past bij hun planning. De behandelingen worden op de normale manier vergoed door de zorgverzekeraar van de deelnemer. Tijdens de studie houden de onderzoekers je op de hoogte van hoe het met de studie gaat.

024-like
ADAPT op maat-studie – Mensen met parkinson-img

Kan ik meedoen?

De onderzoekers zijn op zoek naar 100 mensen met parkinson. Je moet zelf naar de fysiotherapeut kunnen komen voor de looptesten aldaar. Ben je benieuwd of een fysiotherapeut bij jou in de buurt meedoet aan ADAPT op maat? Kijk hier voor de volledige lijst.

Group
ADAPT op maat-studie – Mensen met parkinson-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten!
Aanmelden ParkinsonNEXT
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6