Actief Dit project/onderzoek is actief, maar aanmelden is niet meer mogelijk

Onderzoek naar balanscorrigerende stappen bij mensen met de ziekte van Parkinson

  • Patiënten50
Startdatum: 22-03-2022
Einddatum: 31-10-2023

Wat houdt het project in?

In dit project ontwikkelen onderzoekers van het Radboudumc een nieuwe methode om balansproblemen en balanscorrigerende stappen bij mensen met Parkinson in kaart te brengen.

Balanscorrigerende stappen zijn de stappen die je neemt als je uit balans wordt gebracht.

081-layers
Onderzoek naar balanscorrigerende stappen bij mensen met de ziekte van Parkinson-img

Waarom dit project?

Mensen met parkinson ervaren soms balansproblemen. Om vast te stellen of iemand balansproblemen heeft, voert een arts een test uit waarbij de schouders van iemand met parkinson naar achteren worden getrokken. Zo kan de arts vaststellen hoe iemand reageert op een balansverstoring.

In deze studie willen de onderzoekers graag meer weten over deze test: wordt deze altijd op dezelfde manier uitgevoerd? Ze willen ook kijken of ze deze test voor balansproblemen kunnen verbeteren. De uitvoering van de test wordt ook op een andere manier in kaart gebracht: met scores aan de hand van videobeelden.

105-compact-disc
Onderzoek naar balanscorrigerende stappen bij mensen met de ziekte van Parkinson-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Wanneer je meedoet aan deze studie, vragen de onderzoekers je om één keer voor drie uur naar het Radboudumc te komen. Tijdens het bezoek worden een aantal loop- en balanstesten uitgevoerd. Daarnaast wordt onderzocht hoe je reageert op milde balansverstoringen. Deze balansverstoringen zullen worden uitgevoerd terwijl je op een loopband staat. Je krijgt een veiligheidsharnas om, om ervoor te zorgen dat je niet valt.

Na het bezoek houd je zes maanden lang bij of je bent gevallen in een valdagboek. Eens in de vier weken word je gebeld om te vragen hoe vaak je gevallen bent.

011-user-2
Onderzoek naar balanscorrigerende stappen bij mensen met de ziekte van Parkinson-img

Wat heb ik eraan?

Door mee te doen aan dit project lever je een belangrijke bijdrage aan de kennisverzameling over balanscorrigerende stappen. De onderzoekers hopen dat hun resultaten gebruikt kunnen worden om toekomstig vallen te voorspellen en te beoordelen wat het effect is van nieuwe middelen om de balans te verbeteren (zoals medicatie of training).

081-layers
Onderzoek naar balanscorrigerende stappen bij mensen met de ziekte van Parkinson-img

Kan ik meedoen?

Wie mee wil doen aan dit project moet de diagnose ziekte van Parkinson hebben, en enige tijd kunnen staan zonder ondersteuning.

081-layers
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten!
Aanmelden ParkinsonNEXT
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6