Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Beter leren plannen met GoMaP

29 september 2023

Mensen met parkinson hebben vaak problemen met plannen en het geheugen. Deze gevolgen van parkinson kunnen zorgen voor problemen in alledaagse activiteiten. Gewone klusjes zoals koken, rekeningen betalen en boodschappen doen kunnen daardoor moeilijk worden. Het GoMaP-project probeert mensen met parkinson te helpen deze problemen te verbeteren door ze een training te laten doen.

De wetenschapper van het GoMaP-project (de volledige titel is: ‘Goal Management Training voor mensen met de ziekte van Parkinson: Het (her)leren van alledaagse activiteiten’) zijn op dit moment bezig met de resultaten van het project te onderzoeken. Ze zoeken nu geen nieuwe deelnemers.

In GoMaP werden twee vormen van ‘Goal Management Training’ onderzocht. Deze training helpt mensen hun doelen beter te bereiken. Tijdens het onderzoek kwamen de deelnemers 8 keer bij elkaar. Tijdens de bijeenkomsten leerden ze manieren om om te gaan met problemen in het plannen en geheugen. Deze problemen komen vaker voor als gevolg van de ziekte van Parkinson.

Aan het begin van de training kozen de deelnemers twee behandeldoelen in overleg met een klinisch neuropsycholoog. Deze doelen kozen ze omdat ze er in het dagelijks leven problemen mee ervaarden. Een voorbeeld van een behandeldoel is bijvoorbeeld het maken van een haalbare planning voor de dag of de week, waarmee er rekening wordt gehouden met energie op de dag en onverwachte omstandigheden. Ook het koken van een maaltijd op basis van een recept kan een behandeldoel zijn. De rest van de training gingen ze aan de slag met deze doelen.

Vergelijken
In GoMaP werden twee vormen van Goal Management Training onderzocht: Active Learning en Guided Learning. Bij Active Learning gaat een deelnemer vooral zelf aan de slag met de behandeldoelen, terwijl ze bij Guided Learning meer begeleiding krijgen.

Een aantal deelnemers heeft het onderzoek inmiddels afgerond. Eén van hen vertelt: ‘Ik vond het eerst lastig om een behandeldoel te kiezen. Doordat ik met pensioen ben ervaar ik minder druk om taken uit te voeren. Maar de training zorgt ervoor dat ik meer ga nadenken over alledaagse taken. Ik ga er nu met meer structuur mee aan de slag. Daar zal ik in de toekomst nog veel aan hebben.’

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT