Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Beweegapp op grote schaal testen: deelnemers gezocht!

2 juni 2021

De STEPWISE studie heeft als doel mensen met de ziekte van Parkinson meer in beweging te krijgen. Dit hopen de onderzoekers te bereiken met behulp van een motiverende app op de mobiele telefoon. In de eerste fase van de studie werd de app ontworpen. In de tweede fase werd de app op kleine schaal uitgetest. Nu is het tijd voor de laatste fase. De app is klaar om door een grote groep mensen met parkinson uitgetest te worden.
Doe jij mee?

Meer wandelen
Regelmatig bewegen is voor iedereen goed voor de gezondheid. Dit geldt nog sterker voor mensen met de ziekte van Parkinson. Toch is het voor veel mensen moeilijk om bewegen voor een langere tijd vol te houden. Daarom kijken de onderzoekers van STEPWISE of een app op de mobiele telefoon mensen met parkinson hierbij kan helpen. Deze app stimuleert mensen om meer te wandelen op basis van een persoonlijk stappendoel.

Positieve reacties
Vorig jaar hebben de onderzoekers de app samen met mensen met parkinson ontwikkeld. Hierna is de app door een kleine groep mensen met parkinson gedurende enkele weken uitgetest. Deze deelnemers waren enthousiast, maar er waren ook wat verbeterpunten. De app is aan de hand van deze feedback verbeterd en nu klaar om door een grote groep mensen met parkinson gedurende één jaar uitgetest te worden.

450 deelnemers gezocht!
In deze laatste fase van het onderzoek  gebruiken deelnemers de STEPWISE app één jaar lang. Jouw telefoon meet tijdens  het onderzoek  steeds het aantal stappen dat je zet en motiveert je om je stappendoel te behalen. Daarnaast kom je bij de start en na afloop van het onderzoek naar het Radboudumc in Nijmegen voor een aantal beweegtesten. De onderzoekers zijn op zoek naar 450 mensen met parkinson die in staat zijn om zelfstandig te lopen. Om mee te doen moet je in het bezit zijn van een smartphone (iPhone of Android). Je kunt niet meedoen als je al aan eerdere fases van dit onderzoek hebt meegedaan.

Ook als je jezelf niet sportief genoeg vindt
De onderzoekers merken dat mensen met parkinson zich soms niet aanmelden omdat zij nog niet veel bewegen of zichzelf niet sportief vinden. De app is juist bedoeld om mensen die nog niet veel bewegen te helpen. De onderzoekers nodigen iedereen (of je nu al veel beweegt of niet) daarom van harte uit om zich aan te melden. “Doordat iedereen een persoonlijk stappendoel krijgt, is het heel laagdrempelig – je wordt steeds gemotiveerd om je eigen weekdoel te behalen. Je probeert vervolgens dit weekdoel één jaar lang iedere week te behalen. Als dit een keer niet lukt is dat helemaal niet erg, en blijft het doel hetzelfde. Je hoeft als deelnemer geen druk te ervaren om het stappendoel te behalen, iedere stap extra is er één! En als het een poosje niet lukt om te wandelen, is dat ook niet erg” legt onderzoeker Sabine uit. Zij hoopt dat mensen ook mensen dit het moeilijk vinden om in beweging te komen zich niet laten afschrikken en de app willen uitproberen. “We hopen natuurlijk dat de app je kan helpen om actiever te worden, maar als dit niet zo is, levert dat ons ook waardevolle informatie  op” aldus Sabine.

Interesse? Klik hier om naar de projectpagina te gaan voor meer informatie en om je aan te melden!

Inge Ruitenberg
Inge Ruitenberg
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT