Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Blog: Stapsgewijs STEPWISE

7 oktober 2022

De STEPWISE studie heeft als doel mensen met de ziekte van Parkinson meer in beweging te krijgen. Dit hopen de onderzoekers te bereiken met behulp van een motiverende app op de mobiele telefoon. Deze blog werd geschreven door een deelnemer aan de STEPWISE studie, Els Haring, en verscheen eerder op de website van de Parkinson Vereniging.

En zo is het jaar STEPWISE-deelname wederom omgevlogen, en oh, wat heb ik het leuk gevonden om deel te nemen aan dit actieve onderzoek waarbij het bewegen bij Parkinson centraal staat.

Vorig jaar de fietstest, neurologische testjes en cognitieve test, balansoefeningen en 6 minuten op tempo lopen waarbij de gelopen afstand gemeten werd. Daarbij kreeg ik ook de uitleg betreffende het onderzoek en het gebruik van de apps, de STEPWISE app, welke alle stappen meet per dag en de resultaten per week meet, bij het weekdoel welke voor mij haalbaar is en de mPower app waarbij ik elke 3 maanden 14 dagen lang testjes deed.

En natuurlijk, als kers op de taart, het chatten met virtuele Bas, bijna elke dag een hart onder de riem, de gedeelde bevindingen van andere deelnemers en tips en trics welke ik op kon slaan. En hoe leuk is het dan, dat je ook andere sporten toe kan voegen aan de lijst, zoals Yoga, e.gym, de loopban, fietsen, et cetera.

Het was echter wel even wennen dat ik vanaf het moment van uit bed stappen, mijn mobieltje bij me droeg, veelal in mijn broekzak, maar wat te doen wanneer ik geen zakken tot mijn beschikking had bij een rok of jurkje.

Daar was gelukkig het STEPWISE tasje voor, om bij me te dragen en soms gewoon in mijn BH. Is dat niet lastig en hinderlijk vroeg mijn lieve Kees, nee hoor, daar kan tegenwoordig een laptop in, grapte ik.

Na 1 jaar deelname kwam ook het moment van terugkomen en dezelfde testjes doen, inclusief de fietstest, en wat bleek: ik heb een grotere afstand afgelegd dan vorig jaar, mijn balans is verbeterd, de fietstest was boven het niveau welke ik leeftijd-technisch zou moeten halen, alleen mijn spierkracht bij het knijpen is verminderd, dat had ik al gemerkt.

Ik merk zelf ook dat het lopen, fietsen en de e.gym op de sportschool plus wekelijks fysio voor balansoefeningen en coördinatie-oefeningen zoals boksen me goed doet. Ik voel me fitter en helderder bij 3 keer per week naar de sportschool gaan en thuis lopen en fietsen in plaats van de auto of O.V. indien haalbaar.

En, ja, Janneke, zoals afgesproken heb ik jouw boek gepresenteerd bij het STEPWISE onderzoek hahahaha. Wat ik echt leuk zou vinden is dat wij parkies t-shirts zouden dragen met het logo van STEPWISE. Herkenbaarheid en stimulans wanneer medeparkies elkaar zien in de sportschool bij de fysio of elders, en elkaar kunnen stimuleren, motiveren en enthousiasmeren.

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT