Afgerond Dit project/onderzoek is afgerond

CHEVAL-studie

  • Patiënten168
Startdatum: 01-11-2013
Einddatum: 01-11-2018
Bezoek website

Wat houdt dit project in?

Bij de ziekte van Parkinson horen veel verschillende verschijnselen. Visuele hallucinaties zijn minder bekend en niet iedereen krijgt ermee te maken. Visuele hallucinaties zijn beelden die niet echt zijn. Het lijkt bijvoorbeeld of er in je ooghoeken een persoon of dier langsloopt. Je kan ook heel sterk het gevoel hebben dat er iemand in de kamer is, of je volgt, terwijl dat niet zo is. Soms zie je de dingen verkeerd: een mens is in werkelijkheid een boom of een poes blijkt een vaas op de vensterbank.

Visuele hallucinaties bij de ziekte van Parkinson komen in het begin slechts af en toe voor. Na verloop van tijd kan het besef dat de beelden niet echt zijn verdwijnen. De beelden zijn niet meer van de werkelijkheid te onderscheiden. Wanneer dit gebeurt, kan het angst en onrust veroorzaken en is dit vaak een reden voor behandeling met medicijnen tegen verwardheid (antipsychotica).

Op dit moment wordt geadviseerd om visuele hallucinaties pas te behandelen wanneer ze problematisch zijn. De CHEVAL-studie onderzoekt of het beter is om visuele hallucinaties al in een vroeg stadium te behandelen met een medicijn dat de aandacht probeert te verbeteren (een cholinesteraseremmer).

081-layers
CHEVAL-studie-img

Waarom dit project?

Aan visuele hallucinaties wordt minder aandacht besteedt dan aan andere parkinsonverschijnselen. Maar het ervaren van hallucinaties is een belangrijk gegeven voor de behandelaar en wijst waarschijnlijk op een verminderde aandacht. Er zijn medicijnen beschikbaar die aandacht kunnen verbeteren, maar die worden pas in een late fase van de ziekte voorgeschreven. De onderzoekers van deze studie zijn ervan overtuigd dat veel meer mensen met de ziekte van Parkinson baat kunnen hebben bij deze behandeling.

Genezen van de ziekte van Parkinson is niet mogelijk, maar we kunnen wel alle beschikbare kennis en medicijnen inzetten om de levenskwaliteit goed te houden. De CHEVAL-studie wil ervoor zorgen dat iemand met deze ziekte nog heel lang thuis kan blijven wonen. Medicijnen moeten alleen worden gegeven als ze hun waarde hebben bewezen en ook daarom is dit project belangrijk.

105-compact-disc
CHEVAL-studie-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Om te onderzoeken of rivastigmine werkt bij visuele hallucinaties, loten alle deelnemers aan het onderzoek voor een behandeling met het werkzame medicijn of een imitatie (placebo). De capsules zien er in beide gevallen hetzelfde uit. Op deze manier kan het effect op de visuele hallucinaties eerlijk worden vergeleken tussen de twee verschillende groepen. Als deelnemer neem je iedere dag tweemaal een capsule in, gedurende een periode van 2 jaar. Alleen over zo’n lange periode is de ontwikkeling van visuele hallucinaties goed te beoordelen. Intussen blijf je gewoon onder controle en word je op dezelfde manier behandeld als wanneer je niet zou meedoen.

Behalve het innemen van de capsules, bestaat het onderzoek uit vijf metingen bij jou thuis door een onderzoeker en het invullen van een vragenlijst (vier keer per jaar).

011-user-2

Wat heb ik eraan?

Jijzelf misschien niets. Je doet mee om te helpen bij de ontwikkeling van kennis rond de ziekte van Parkinson. Zoals anderen hebben bijgedragen om de behandeling die jij vandaag de dag krijgt mogelijk te maken.

Daarnaast kan het een voordeel zijn dat je extra wordt gevolgd door een team met een gespecialiseerde verpleegkundige en een neuroloog. Verder kan een voordeel zijn dat je mogelijk behandeld wordt met een medicijn dat voor anderen pas in een later stadium van de ziekte beschikbaar komt.

024-like
CHEVAL-studie-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om op de hoogte gehouden te worden van andere onderzoeks- en innovatieprojecten.
Aanmelden
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6 +31 24 361 4701