Afgerond Dit project/onderzoek is afgerond

COGnitieve Training In Parkinson Studie (COGTIPS)

  • Patiënten140
Startdatum: 01-01-2018
Einddatum: 31-12-2021
Bezoek website

Wat houdt het project in?

In dit project onderzoeken de Hersenstichting, Amsterdam UMC, VUMC en de Parkinson Vereniging of denkproblemen bij mensen met de ziekte van Parkinson verbeterd kunnen worden. En ook of het mogelijk is om achteruitgang van het geheugen af te remmen door middel van een online training. De voordelen van deze training zijn dat je deze thuis op elk moment van de dag kunt volgen en dat de training geen bijwerkingen heeft. Naast dat je deze trainingen volgt, maken we ook een aantal hersenscans. Dit om te onderzoeken wat het effect van de training is op jouw hersenen.

105-compact-disc
COGnitieve Training In Parkinson Studie (COGTIPS)-img

Waarom dit project?

Klachten in het denken zijn bij mensen met de ziekte van Parkinson vaak in meer of mindere mate aanwezig. Hierbij kun je bijvoorbeeld moeite hebben met plannen, of om je aandacht bij het werk te houden of het gevoel hebben dat je geheugen je in de steek laat. Op dit moment zijn voor deze klachten nog onvoldoende behandelmogelijkheden. Bij mensen met de ziekte van Parkinson kunnen klachten in het denken uiteindelijk overgaan in dementie. Dementie zorgt voor ernstige problemen met het denken. Hierdoor kunnen mensen met dementie vaak niet meer goed voor zichzelf zorgen. Met dit onderzoek willen we daarom ook onderzoeken of de training de ontwikkeling van dementie kan afremmen.

Group
COGnitieve Training In Parkinson Studie (COGTIPS)-img

Wat wordt er van mij verwacht?

De training bestaat in totaal uit 24 sessies. Je volgt acht weken lang, drie keer per week een sessie. Elke sessie duurt ongeveer 45 minuten. Deze sessies kun je thuis volgen. Vóór en na afloop van de trainingsperiode bezoek je het Amsterdam UMC – locatie VUmc – voor een aantal metingen. Tijdens dit bezoek voer je een paar taken uit om jouw denkvermogen te testen. Daarnaast vul je een aantal vragenlijsten in. Deze metingen herhalen we na zes maanden, één jaar en twee jaar. Bij een deel van de deelnemers maken we ook vóór en na de trainingsperiode een aantal hersenscans.

 

011-user-2
COGnitieve Training In Parkinson Studie (COGTIPS)-img

Wat heb ik eraan?

De training kan problemen in je denkvermogen verbeteren en de kans op achteruitgang verminderen. Dit is niet zeker. Door mee te doen aan dit onderzoek lever je in ieder geval een bijdrage aan onderzoek naar behandeling van denkproblemen bij mensen met de ziekte van Parkinson. Met jouw deelname kun je mogelijk in de toekomst lotgenoten helpen.

Shape
COGnitieve Training In Parkinson Studie (COGTIPS)-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten!
Aanmelden ParkinsonNEXT
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6