Actief Aanmelden is nu mogelijk

Cognitieve Training in Parkinson studie

  • Patiënten140
Startdatum: 01-01-2018
Einddatum: 31-12-2021
Bezoek website

Wat houdt het project in?

In dit project onderzoeken we of denkproblemen bij mensen met de ziekte van Parkinson verbeterd kunnen worden en of het mogelijk is om achteruitgang van het geheugen af te remmen door middel van een online training. De voordelen van deze cognitieve training zijn dat u de training thuis op elk moment van de dag kunt volgen en dat de training geen bijwerkingen heeft. Naast dat u deze trainingen volgt, maken we ook een aantal hersenscans. Dit doen we om te onderzoeken wat het effect van de training is op uw hersenen.

105-compact-disc
Cognitieve Training in Parkinson studie-img

Waarom dit project?

Klachten in het denken zijn bij mensen met de ziekte van Parkinson vaak in meer of mindere mate aanwezig. Hierbij kunt u bijvoorbeeld moeite hebben met plannen, moeite hebben uw aandacht bij het werk te houden of het gevoel hebben dat uw geheugen u in de steek laat. Op dit moment zijn voor deze klachten nog onvoldoende behandelmogelijkheden. Bij mensen met de ziekte van Parkinson kunnen klachten in het denken uiteindelijk overgaan in dementie. Dementie zorgt voor ernstige problemen met het denken. Waardoor mensen met dementie vaak niet meer goed voor zichzelf kunnen zorgen. Met dit onderzoek willen we daarom ook onderzoeken of de training de ontwikkeling van dementie kan afremmen.

Group
Cognitieve Training in Parkinson studie-img

Wat wordt er van mij verwacht?

De training bestaat in totaal uit 24 sessies. U volgt 8 weken lang, 3 keer per week 1 sessie. Elke sessie duurt ongeveer 45 minuten. Deze sessies kunt u thuis volgen. Vóór en na afloop van de trainingsperiode bezoekt u het Amsterdam UMC – locatie VUmc voor een aantal metingen. Tijdens dit bezoek voert u een paar taken uit om uw denkvermogen te testen. Daarnaast vult een aantal vragenlijsten in. Deze metingen herhalen we na 6 maanden, 1 jaar en 2 jaar. Bij een deel van de deelnemers maken we ook vóór en na de trainingsperiode een aantal hersenscans.

 

011-user-2
Cognitieve Training in Parkinson studie-img

Wat heb ik eraan?

De training kan problemen in uw denkvermogen verbeteren en de kans op achteruitgang verminderen. Dit is niet zeker. Door mee te doen aan dit onderzoek levert u in ieder geval een bijdrage aan onderzoek naar behandeling van denkproblemen bij mensen met de ziekte van Parkinson. Met uw deelname kunt u mogelijk in de toekomst lotgenoten helpen.

 

Shape
Cognitieve Training in Parkinson studie-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

Voor dit onderzoek zoeken we mensen met de ziekte van Parkinson die last hebben van milde klachten met het denken, zoals snel afgeleid zijn, moeite hebben met het schakelen tussen activiteiten en klachten hebben met het geheugen. Daarnaast is het belangrijk dat u toegang heeft tot een computer of tablet.
Deelnemen
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6 +31 24 361 4701