Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Communiceren met parkinson

4 september 2024

In een gesprek tussen twee mensen wisselen spreken en luisteren elkaar af: terwijl de één spreekt, luistert de ander en wacht op zijn of haar beurt om iets terug te zeggen. Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen problemen ervaren met het snel reageren op hun gesprekspartner, bijvoorbeeld omdat ze (nog) niet alles goed hebben verstaan of omdat ze moeite hebben met het geven van een antwoord.

In het Patiëntforum project van de Radboud Universiteit willen onderzoekers meer te weten komen over hoe ‘beurtwisseling’, de afwisseling tussen spreken en luisteren, werkt bij mensen met parkinson. Met de kennis hopen de onderzoekers de logopedische begeleiding van mensen met parkinson en hun naasten te verbeteren.

Als je aan het project meedoet, voer je verschillende taken uit, zoals vraag-en-antwoordtests voor een computer. Hierbij zie je telkens meerdere objecten op het scherm, waarna je een vraag wordt gesteld. Tijdens het luisteren naar de vraag, en terwijl je het antwoord geeft, worden je oogbewegingen naar de objecten op het scherm gemeten. Ook worden er tests uitgevoerd om het horen en het geheugen te meten en word je kort geïnterviewd. De tests duren maximaal twee uur.

De deelnemers die al mee hebben gedaan, hadden de volgende reacties:

  • ‘een leuke ervaring’
  • ‘leuke en gezellige sfeer tijdens afname’
  • ‘interessant om meer inzicht te krijgen in en bezig te zijn met mijn communicatievaardigheden’
  • ‘de onderzoeksassistent heeft een ontzettend prettige benadering en heeft ons ook communicatieadviezen kunnen geven’

Ook meedoen?
De onderzoekers zijn op zoek naar mensen tussen de 18 en 85 jaar met de ziekte van Parkinson die Nederlands als moedertaal hebben. Het dragen van hoortoestellen is geen probleem. Als je stottert, en dit begon al in je jeugd, of als je ernstige neurologische schade hebt, zoals door een infarct, kan je niet aan het onderzoek meedoen.

Lees meer informatie, en meld je aan, op de projectpagina.

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT