Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Conditietraining bij de ziekte van Parkinson: wat zegt de wetenschap?

23 oktober 2020

De onderzoekers van de STEPWISE-studie hebben afgelopen zomer een artikel geschreven over conditietraining bij de ziekte van Parkinson. Voor dit artikel hebben ze zoveel mogelijk onderzoeken naar conditietraining bij mensen met parkinson verzameld en bestudeerd. Dit deden ze om antwoord te geven op de vraag: wat zegt de wetenschap op dit moment over conditietraining bij de ziekte van Parkinson? Hieronder lees je een Nederlandse samenvatting van het artikel.

Beweging als behandeling
De ziekte van Parkinson is een progressieve neurologische aandoening die zich kenmerkt door motorische klachten (bijv. problemen met lopen) en niet-motorische klachten (bijv. problemen met denken). Er is op het moment alleen behandeling voor deze klachten beschikbaar, er zijn nog geen medicijnen die de ziekte zelf kunnen afremmen of stoppen. Beweging is een breed onderzochte manier om parkinsonklachten te behandelen. Dit artikel gaat in op wat er uit onderzoek naar voren komt over conditietraining bij mensen met de ziekte van Parkinson.

Wat zegt onderzoek over conditietraining?
Conditietraining wordt in dit artikel gedefinieerd als: “Het blijvend bewegen van de grote spiergroepen van het lichaam op een ritmische manier voor een bepaalde tijdsperiode waardoor calorieën verbrand worden en dat als doel heeft het behouden of verbeteren van lichamelijke fitheid”. Conditietraining lijkt een veelbelovende manier om parkinsonklachten te behandelen. De onderzoekers van de STEPWISE-studie hebben zoveel mogelijk onderzoeken naar conditietraining bij parkinson bij elkaar gezocht en naast elkaar gelegd. Ze hebben gekeken wat deze onderzoeken zeiden over de algemene voordelen van conditietraining en de voordelen van conditietraining die specifiek gelden voor mensen met parkinson. Ze keken hiernaast ook nog speciaal naar de invloed van conditietraining op lichamelijke fitheid, motorische (beweeg) klachten en de zogeheten ‘aan de gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven’ van mensen met parkinson.

Algemene gezondheidsvoordelen
Uit de onderzoeken die de onderzoekers van de STEPWISE-studie bestudeerden blijkt dat conditietraining algemene gezondheidsvoordelen voor mensen met de ziekte van Parkinson kan opleveren. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Minder kans op hart- en vaatziekten.
  • Grotere kans op een langere levensduur.
  • Gezondere botten.

Voordelen voor mensen met parkinson
Ook is er bewijs dat conditietraining de lichamelijke fitheid van mensen met parkinson verbetert en de motorische (beweeg) klachten van mensen met parkinson stabiliseert. Dit laatste betekent dat deze klachten niet erger worden. Bij mensen die niet sporten, worden deze klachten wel erger. De invloed van conditietraining is vooral onderzocht op de korte termijn. Dat betekent in dit geval voor een periode van zes maanden. De invloed van conditietraining op de lange termijn moet nog beter worden onderzocht.

De onderzoekers van de STEPWISE-studie vonden in de onderzoeken die zij bestudeerden nog niet genoeg bewijs voor een positieve invloed van conditietraining op de (aan de gezondheid gerelateerde) kwaliteit van leven. Ook is het nog niet duidelijk of conditietraining een positieve invloed heeft op de niet-motorische klachten zoals problemen met het denken. Ook deze dingen moeten nog beter worden onderzocht.

Intensiteit beweging belangrijk
In hoeverre er intensief wordt bewogen, blijkt belangrijk te zijn. De voordelen van bewegen zijn groter als mensen met parkinson intensiever bewegen. In Nederland is het advies om tweeënhalf uur per week matig intensief te bewegen, verdeeld over verschillende dagen (bijvoorbeeld vijf keer per week dertig minuten). Op de website van de hartstichting vind je meer informatie en voorbeelden van matig intensief bewegen.

Klik hier om naar deze website te gaan

Veiligheid bij beweging
Conditietraining lijkt een veilige manier om parkinsonklachten te behandelen. Mensen die last hebben van vallen moeten wel voorzichtig zijn. Als je wilt starten met conditietraining dan wordt geadviseerd om dit te bespreken met een professional. Dit kan een sporttrainer zijn die bekend is met parkinson, een ParkinsonNet fysiotherapeut, de huisarts of een sportarts.

Motivatie om te bewegen
Regelmatig bewegen is lastig voor alle mensen en ook voor mensen met parkinson. Gaming (spel) elementen toevoegen aan een training kan helpen bij de motivatie om te bewegen. In de Park-in-Shape studie werden er bijvoorbeeld gaming elementen aan fietsen op een hometrainer toegevoegd. De STEPWISE-studie gaat onderzoeken of een motiverende app op de mobiele telefoon mensen met parkinson kan helpen om meer te bewegen.

Klik hier om het hele wetenschappelijke artikel te lezen
(let op: dit artikel is geschreven in het Engels).

Deelnemers gezocht!
De STEPWISE-studie zoekt in november/december 2020 nog 30 mensen met de ziekte van Parkinson die vier weken lang de motiverende app willen gebruiken op hun eigen telefoon. Fase 3 van dit project start in januari 2021, je kunt je hier op een later moment voor aanmelden.

Klik hier voor meer informatie

Inge Ruitenberg
Inge Ruitenberg
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT