Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Covid-19 en stress bij Parkinson

25 januari 2021

Voor veel mensen verstoorde het afgelopen jaar de covid-19 pandemie de dagelijkse routine. Onderzoekers Rick Helmich en Anouk van der Heide van het Radboudumc waren benieuwd wat voor gevolgen dit had voor mensen met Parkinson. Vanaf april 2020 vroegen ze daarom 358 mensen met parkinson voor een bepaalde periode vragenlijsten in te vullen, waardoor het voor hen duidelijk werd hoe stress en parkinsonklachten veranderden tijdens de coronacrisis. Bij de meeste mensen werden de klachten erger, vooral stijfheid, vermoeidheid, tremor, pijnklachten en concentratieproblemen. Conclusie was dat als mensen meer stress ervoeren, zij ook meer parkinsonklachten hadden.

Verder gaf 47 procent van de ondervraagden aan minder te sporten dan vóór de coronacrisis, en 20 procent sportte juist meer. Mensen die meer sportten hadden minder last van parkinsonklachten. We kunnen natuurlijk niet zeggen of klachten door het sporten minder zijn geworden, of dat het mensen met meer klachten minder goed lukt om te sporten.

Verder vroegen de onderzoekers welke stressvolle situaties de deelnemers aan het onderzoek de afgelopen weken meegemaakt hadden, en hoe zwaar zij dit vonden. Het meest belastend vonden mensen het om de begrafenis van een dierbare niet te kunnen bijwonen, of om naasten niet in het ziekenhuis te kunnen bezoeken. Ook het verlies van sociaal contact en het niet kunnen uitvoeren van sport of hobby’s vonden mensen erg zwaar. Interessant is dat ze dit zwaarder vonden dan het hebben van coronasymptomen, of een grotere kans om met het coronavirus besmet te raken. Tot slot zien de onderzoekers dat mensen die veel last van stress hadden, minder positief waren en minder sociale steun ervoeren. Ook hadden zij meer last van hun parkinsonsymptomen in het dagelijks leven.

Anita van Litsenburg
Anita van Litsenburg