Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

De stand van zaken na één jaar PRIME-onderzoek

25 maart 2021

Het gaat goed met het grootste vragenlijstonderzoek naar parkinson in Nederland. Het zogenoemde ‘baseline-jaar’ van het PRIME-onderzoek zit erop. Dit betekent dat er geen nieuwe deelnemers meer kunnen meedoen en dat de onderzoekers zich de komende jaren gaan richten op het herhalen van de vragenlijsten onder de bestaande deelnemers.

Met het PRIME- onderzoek willen de onderzoekers van het Radboudumc beter begrijpen welke zorg- en behandelvormen goed werken voor mensen met parkinson. Met als doel de zorg voor iedereen met parkinson(isme) nog verder te verbeteren. We weten namelijk dat de zorg kan verschillen in organisatie, aanbod, en kwaliteit. Door te leren van deze verschillen willen de onderzoekers beter begrijpen welke aspecten in de zorg voor mensen met de ziekte van Parkinson goed werken en welke juist minder effectief zijn.

Ondanks de bijzondere omstandigheden van het afgelopen jaar, als gevolg van het Coronavirus, verliep de werving voor het onderzoek meer dan voortreffelijk. Zonder de hulp van ParkinsonNEXT was dit nooit mogelijk geweest. Op onderstaande infographic is te zien hoe het project zich heeft ontwikkeld sinds de start in februari 2018 en wat er nog gaat gebeuren tot 2024. Door op de infographic te klikken wordt hij groter.

Dankzij het feit dat het onderzoek zo goed onder de aandacht is gebracht bij patiënten, naasten en zorgverleners, zijn er zulke mooie resultaten bereikt. De onderzoekers willen alle medewerkers van ParkinsonNEXT én alle mensen die zich via dit platform hebben aangemeld dan ook hartelijk bedanken voor jullie hulp.

Anita van Litsenburg
Anita van Litsenburg