nieuws
Eerste ervaringen met lichttherapie voor mensen met parkinson
Met het project ‘Lichttherapie bij parkinson’ wordt onderzocht of de biologische klok van mensen met parkinson te beïnvloeden is. Dit doen de onderzoekers door gericht op bepaalde tijdstippen gekleurd licht toe te dienen. Het toedienen van gekleurd licht gebeurt met behulp van een bril met rode of blauwe glazen. Het onderzoek loopt nog, maar de onderzoekers hebben wel alvast gekeken hoe mensen met de ziekte van Parkinson tegen lichttherapie via een bril aankijken en wat voor invloed dit volgens hen heeft op hun functioneren.
Ervaringen met lichttherapie
De onderzoekers vroegen naar de ervaringen van mensen die niet meededen aan het lopende onderzoek, maar die de bril zelf gekocht hadden. In totaal vulden 31 mensen vragenlijsten in over hun ervaringen met de lichtbril en gaven ze aan of ze zelf dachten een effect te merken. Deze mensen gaven aan verbeteringen te merken op het gebied van de slaap ‘s nachts, slaperigheid overdag, depressieve klachten en/of motorische klachten. Van de 31 mensen die de vragenlijsten invulden stonden 26 mensen (84%) positief tegenover de lichttherapie. Op één iemand na wilden alle mensen de bril graag blijven dragen aangezien ze het een handig hulpmiddel vonden.
Conclusie
Lichttherapie via een lichtbril lijkt een positief effect te hebben op slaap, stemming en motorische klachten van mensen met parkinson. Over het algemeen lijken mensen met parkinson positief tegenover deze specifieke vorm van lichttherapie te staan als oplossing voor slaapproblemen.
Het lopende onderzoek
Het lopende onderzoek vond plaats in meerdere landen. De onderzoekers wachten nog op de onderzoeksgegevens uit Polen. Dit heeft door het coronavirus vertraging opgelopen. Zodra deze gegevens binnen zijn, zullen de onderzoekers ze gaan analyseren en kunnen ze hun definitieve resultaten publiceren. Dan zullen de onderzoekers weten welke kleur glazen het meest effectief is. We houden je op de hoogte!