Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Eerste resultaten onderzoek naar stress bij parkinson

27 september 2019

In augustus vond een vragenlijstonderzoek naar de invloed van stress op de ziekte van Parkinson plaats. De vragenlijst werd ingevuld door 326 mensen met parkinson en 52 mensen zonder parkinson. De onderzoekers willen alle deelnemers heel erg bedanken voor het beantwoorden van de vragen!

Eerste resultaten
Wat de onderzoekers meteen opviel bij het bestuderen van de antwoorden, is dat mensen met parkinson meer stress en angst ervaren dan mensen zonder parkinson. Ook zagen ze dat typische parkinsonsymptomen (trillen, trage bewegingen, slaapproblemen, overbeweeglijkheid, depressieve stemming en problemen met lopen) bij de meeste mensen met parkinson erger worden wanneer ze stress ervaren.

Mensen passen verschillende manieren toe om hun stress onder controle te houden. Zo’n 20% van de mensen met parkinson die de vragenlijst invulden, doet aan mindfulness. Zij merken hierdoor verbetering op in verschillende symptomen. De onderzoekers hebben ook gekeken wat voor redenen mensen hebben om niet aan mindfulness te doen, om hun interesse te peilen voor een dergelijke cursus. Binnenkort maken ze de resultaten uitgebreid bekend.

Inge Ruitenberg
Inge Ruitenberg
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT