6 feb 2019

evenement

ParkinsonNEXT Themadag ‘Bewegen en parkinson’

Project: Park-in-Shape

Op woensdag 6 februari organiseert ParkinsonNEXT een Themadag ‘Bewegen en parkinson’. De middag duurt van 13:00 uur tot 17:15 uur.

De themadag is bedoeld om te informeren, inspireren en motiveren. Tijdens deze middag wordt de stand van zaken van de Park-in-Shape studie besproken. Er is niet alleen aandacht voor de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek, maar ook voor de psychologie achter sporten (wat maakt dat iemand succesvol gaat en blijft sporten). Daarnaast worden er inspirerende voorbeelden getoond van verschillende typen sporten. De middag wordt geopend door professor Bas Bloem, waarna er een aantal plenaire lezingen gegeven zullen worden. Aan het einde van de middag worden er parallelsessies georganiseerd, waarvan u er twee kunt kiezen.

 

Parallelsessies

  1. Boksen: “Boksen dat is toch niets voor mij?  Hoe kan ik daar nu sterker van worden?” Tijdens deze sessie zal er gebokst gaan worden. Door middel van een presentatie wordt er een demonstratie gegeven waarmee de instructeurs laten zien dat  boksen goed voor de parkinsonpatiënt kan zijn.
  2. Dansen: ‘’Workshop dansen met Dance for Health’’ De titel zegt het al: tijdens deze workshop gaan we dansen! We beginnen met een uitgebreide warming-up op de stoel . Daarna gaan we –voor wie dat wil- staand verder. Het programma is zodanig dat iedereen kan meedoen, ook degenen die moeite hebben met staan of lopen.
  3. Tai-Chi: ‘’Workshop: Tai Chi bij Parkinson.’’ Gegeven door Els Poels: Docent taijiquan en qigong, fysiotherapeut ParkinsonNet. Taijiquan (tai chi) en qigong (chi kung) zijn Chinese oefenmethoden met een lange traditie. Regelmatig oefenen brengt lichaam en geest in balans. Het door de oefeningen verkregen lichaamsbewustzijn kan in het dagelijks leven een grote hulp zijn. Volgens de Chinezen wordt u van deze oefeningen “ontspannen en soepel als een baby, gezond en krachtig als een houthakker en rustig als een wijze.” Voor mensen met de ziekte van Parkinson zijn vooral het ontspannen bewegen en de houdings- en balanstraining belangrijke elementen bij het beoefenen van tai chi.
  4. ‘’Evidence voor bewegen’’ een lezing door Danique Radder, arts-onderzoeker Radboudumc.
  5. ‘’Parkinson en sport’’ een lezing door Hilde Joosten, sportarts. Gaat de ziekte van Parkinson en sport samen? Waar moet ik rekening mee houden? Als ik wil gaan sporten: hoe pak ik dit aan? Wat kan een sportarts voor mij betekenen?
  6. ‘’Het Sportbrein’’ een lezing door Patrick van de Molen: Gezondheidzorg- en Neuropsycholoog, Bewegingswetenschapper, Sportpsycholoog en Fysiotherapeut.