Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

FOG@HOME zoekt laatste twee deelnemers!

18 maart 2024

Het FOG@HOME project zoekt nog twee deelnemers! In deze studie brengen onderzoekers met behulp van draagbare meetapparaatjes in kaart wanneer mensen met parkinson plots ‘bevriezen’ tijdens het lopen. Met de resultaten hopen ze een model te ontwikkelen wat het bevriezen kan voorspellen.

Bevriezen en balansproblemen komen veel voor bij mensen met de ziekte van Parkinson. FOG staat voor ‘freezing of gait’, wat bevriezen van het lopen betekent. Omdat de draagbare meetapparatuur, die informatie over de bewegingen verzamelen, thuis gebruikt kunnen worden, is ‘@HOME’ aan de projectnaam toegevoegd.

Bij aanvang van het onderzoek komen de deelnemers een keer naar de Universiteit Twente in Enschede voor wat eerste testen. Vervolgens meten de deelnemers één week lang wanneer ze bevriezen. De deelnemers dragen die week onder andere een meetapparaatje om de enkel. Je reiskosten worden vergoed. Deelnemers moeten de ziekte van Parkinson hebben en minstens twee keer per dag last van hebben van freezing.

Vroege resultaten
De onderzoekers zijn al begonnen met het analyseren van de gegevens van eerdere deelnemers. Ze hebben ontdekt dat het meetapparaatje om de enkel met meer dan 90% zekerheid kon voorspellen wanneer er freezing zou optreden.

Wil je meer weten over hoe het is om mee te doen met FOG@HOME? In dit eerdere nieuwsbericht vertelt deelneemster Hendriëtte over haar ervaringen. Aanmelden kan onderaan de projectpagina.

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT