Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Eerste deelnemers dragen infraroodmuts

28 oktober 2020

Het project ‘Freezing onderzoeken met infraroodlicht’ wil hersensignalen meten tijdens freezing. Hiervoor maken de onderzoekers gebruik van een muts met infraroodlicht. De eerste deelnemers hebben deze “infraroodmuts” inmiddels gedragen, lees hieronder meer!

Doel van het project
We begrijpen nog niet goed wat er in de hersenen gebeurt wanneer mensen met parkinson freezing (ongewilde blokkades tijden het lopen) ervaren. Met dit onderzoek willen onderzoekers van de Radboud Universiteit hersensignalen meten tijdens freezing. Dit doen ze met een techniek die gebruik maakt van infraroodlicht. Met infraroodlampjes kunnen ze door de schedel heen kijken zonder dat je hier iets van voelt of merkt. Het doel van het project is om nieuwe kennis op te doen en de behandelingen voor freezing te verbeteren.

Eerste deelnemers gezien
De onderzoekers zijn op dit moment druk bezig met het zien van deelnemers. Ze hebben al twee mensen met parkinson gezien en zes mensen zonder parkinson en er staan nog zeker 15 deelnemers op de planning. De mensen die al meegedaan hebben vonden dit goed te doen en het dragen van de infraroodmuts ging prima!

Deelnemers gezocht!
Je kunt meedoen aan dit project als je de ziekte van Parkinson hebt en minstens twee keer per dag freezing ervaart. Onder de deelnemers bevinden zich nog weinig vrouwen, dus vrouwen met parkinson zijn extra welkom.

Er zijn ook deelnemers nodig zonder de ziekte van Parkinson. Zo kunnen de hersensignalen van mensen met parkinson worden vergeleken met de hersensignalen van mensen zonder parkinson.

Uiteindelijk hebben de onderzoekers 25 mensen met parkinson en 25 mensen zonder parkinson nodig om het onderzoek te laten slagen. Als je interesse hebt, word je daarom van harte uitgenodigd om je aan te melden! Ga naar de projectpagina voor meer informatie en het aanmeldformulier.

Op deze afbeelding zie je goed de infraroodlichtjes van de “infraroodmuts”. Benieuwd hoe deelname aan dit onderzoek eruit ziet? Bekijk dan deze video. Let op: deze video is opgenomen vóór het coronavirus. De onderzoekers houden nu natuurlijk rekening met alle geldende maatregelen.

Inge Ruitenberg
Inge Ruitenberg
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT