Actief Dit project/onderzoek is actief, maar aanmelden is niet meer mogelijk

Drempels verlagen voor mensen met Freezing of Gait

  • PatiëntenZoveel mogelijk
Startdatum: 01-09-2022
Einddatum: 31-12-2022

Wat houdt het project in?

Met dit onderzoek willen wetenschappers van het Donders Instituut graag meer te weten komen over freezing. Freezing of gait, ook wel bevriezen van het lopen, is een zeer vervelend symptoom dat kan optreden bij de ziekte van Parkinson. Bij freezing hebben mensen met parkinson tijdens het lopen het gevoel dat hun voeten aan de grond geplakt zijn. Om meer te leren over de kenmerken die leiden tot freezing, hebben de onderzoekers een vragenlijst ontwikkeld die bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over freezing in het algemeen, en kan ingevuld worden door iedereen die hier wel eens last van heeft. Het tweede deel gaat over freezing bij het lopen door een deuropening.

081-layers
Drempels verlagen voor mensen met Freezing of Gait-img

Waarom dit project?

Met dit onderzoek willen de onderzoekers meer te weten komen over de situaties waarin mensen met parkinson last hebben van freezing in het algemeen, en freezing bij het lopen door een deuropening in het bijzonder. De onderzoekers willen kijken welke kenmerken van een deur freezing kunnen verergeren, of juist verbeteren. Met de resultaten kunnen ze ervoor zorgen dat bijvoorbeeld klinieken, openbare plaatsen en de huizen van mensen met parkinson zo ingericht worden dat er zo min mogelijk freezing wordt uitgelokt. Ook kan de vragenlijst de onderzoekers helpen om freezing beter te begrijpen.

105-compact-disc
Drempels verlagen voor mensen met Freezing of Gait-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Als je mee doet aan het onderzoek, word je gevraagd om een vragenlijst over freezing in te vullen. Het invullen hiervan zal ongeveer tien minuten in beslag nemen. Als je aangeeft last te hebben van freezing bij het lopen door een deuropening, dan word je gevraagd nog een tweede vragenlijst in te vullen. De tweede vragenlijst krijg je één tot twee weken na het invullen van de eerste vragenlijst opgestuurd. Het invullen van de tweede lijst zal ongeveer twintig minuten duren.

011-user-2
Drempels verlagen voor mensen met Freezing of Gait-img

Wat heb ik eraan?

Door de vragenlijsten in te vullen, zorg je ervoor dat we meer kennis krijgen over freezing. Met de informatie die zo verzameld wordt willen de onderzoekers de kenmerken die freezing kunnen uitlokken in kaart brengen. Met deze kennis kan geprobeerd worden freezing te voorkomen op plekken waar mensen met parkinson wonen of vaak komen, zoals verzorgingshuizen of klinieken. Daarmee wordt het risico op vallen ook minder.

081-layers
Drempels verlagen voor mensen met Freezing of Gait-img

Kan ik meedoen?

Iedereen die wel eens last heeft gehad van freezing kan de eerste vragenlijst invullen. Wie ook last heeft van freezing bij het lopen door een deuropening, krijgt  de tweede vragenlijst toegestuurd.

Shape
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten!
Aanmelden ParkinsonNEXT
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6