Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Freezing onderzoek: eerste resultaten bekend

20 april 2023

Heb jij ook last van het gevoel dat je voeten soms aan de grond geplakt staan? Onderzoekers van het Donders Instituut proberen in hun vragenlijstonderzoek inzicht te krijgen in dit symptoom, dat ook wel ‘bevriezen van het lopen’ of ‘freezing of gait’ wordt genoemd. Inmiddels hebben al meer dan 250 mensen de vragenlijst ingevuld. Bedankt daarvoor!

Met hun vragenlijstonderzoek proberen de onderzoekers meer te weten te komen over welke factoren bevriezing kunnen uitlokken. Zo’n factor is bijvoorbeeld het maken van een draai of het lopen door een deur. Die kennis kan helpen om de omgeving van mensen met bevriezing beter in te richten.

De onderzoekers zijn nu bezig met de analyse van de resultaten, maar lichtten voor ons alvast een tipje van de sluier. Uiteindelijk zullen ze de studie publiceren in een wetenschappelijk tijdschrift.

Vroege resultaten
Uit de eerste uitkomsten blijkt dat smalle deuren tot meer freezing leiden dan brede deuren. Dit hadden de onderzoekers al wel verwacht, maar wat ook uit de antwoorden blijkt is dat volle of drukke ruimtes voor én na de deur freezing sterk kunnen verergeren. Het zou dus goed kunnen zijn om spullen rondom deuropeningen weg te halen.

Ongeveer 70% van de mensen die last hebben van freezing ervaart dit ook bij deuren. Draaideuren zijn daarbij bijvoorbeeld lastiger dan schuifdeuren. Als er ergens een automatische deur moet worden geplaatst, zou de voorkeur dus uit kunnen gaan naar een schuifdeur.

Donker en licht
Uit de ingevulde vragenlijsten blijkt ook dat mensen meer last van freezing hebben wanneer ze een donkere ruimte binnenstappen. Als lampen in sommige ruimtes eerder aangaan, zou dat kunnen helpen.

 

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT