Wat houdt het project in?
Er is veel interesse in het gebruik van sensoren (meetapparaatjes) om de ziekte van Parkinson en bewegingen van mensen met parkinson in het dagelijks leven te meten. Met dit onderzoek wil de Radboud Universiteit onderzoeken of sensoren freezing (bevriezen van het lopen) en balansproblemen van mensen met parkinson kunnen herkennen en voorspellen.
Het onderzoek heet FOG@HOME. FOG staat voor freezing of gait: bevriezen van het lopen in het Engels. @HOME is toegevoegd omdat de sensoren bij mensen thuis gebruikt kunnen worden.
Waarom dit project?
Freezing en balansproblemen komen veel voor bij mensen met parkinson. We weten dat freezing vaak optreedt bij het maken van een draaibeweging of als je door een deuropening loopt. Toch kan de technologie op dit moment niet precies herkennen en voorspellen wanneer freezing optreedt. Met de resultaten van deze studie hopen de onderzoekers een computermodel te kunnen maken dat freezing kan herkennen en voorspellen als mensen thuis zijn. Dit model kan meer inzicht geven in freezing. Uiteindelijk is het misschien mogelijk om op basis van deze nieuwe kennis, nieuwe behandelingen te ontwikkelen.
Wat wordt er van mij verwacht?
Je komt als deelnemer één keer naar de Universiteit Twente in Enschede. Dit bezoek duurt ongeveer 5 uur. Hiernaast vinden er een aantal metingen bij jou thuis plaats.
Metingen in Enschede
Als je parkinsonmedicatie gebruikt, vragen de onderzoekers je om je eerste dosis die dag uit te stellen. Hierdoor kunnen ze jouw parkinsonklachten goed in kaart brengen. Het bezoek wordt altijd ‘s ochtends gepland zodat je jouw medicatie zo snel mogelijk weer in kunt nemen en je niet te lang zonder zit.
Het onderzoek vindt plaats in een ruimte die op een huis lijkt (zie foto’s). Daar stellen de onderzoekers een aantal vragen aan je en nemen ze een paar testjes af. Daarna willen ze graag een aantal dagelijkse activiteiten met je uitvoeren zoals opstaan uit bed, ontbijt voorbereiden en een stukje lopen. Na het innemen van jouw parkinsonmedicatie worden alle onderdelen van het onderzoek herhaald. Het onderzoek wordt helemaal op video opgenomen.
Tijdens het onderzoek draag je verschillende sensoren. Deze apparaatjes verzamelen vooral informatie over jouw bewegingen, maar meten bijvoorbeeld ook je hartslag.
Metingen bij jou thuis
Na het bezoek draag je thuis één week een sensor om je enkel (Move Sense 4) en inlegzolen voor jouw schoenen met bewegingssensoren (Moticon – insole3). Deze apparaatjes verzamelen informatie over jouw bewegingen. Hiernaast houd je in een app op een mobiele telefoon bij wanneer je last hebt gehad van freezing.
Aan het einde van jouw deelname komt een onderzoeker bij jou thuis het onderzoek nabespreken. Hij haalt dan meteen alle apparatuur op.
Wat heb ik er aan?
Door mee te doen aan dit project draag je bij aan het vergroten van de kennis over freezing bij de ziekte van Parkinson. Je reiskosten worden vergoed.
Kan ik meedoen?
Je kunt meedoen aan dit project als je de ziekte van Parkinson hebt en minstens twee keer per dag freezing ervaart. Weet je niet zeker of je last hebt van freezing? Bekijk dan eens de video.
Overweeg je om mee te doen aan dit project, maar twijfel je ergens over? Meld je gerust aan, een van de onderzoekers kijkt samen met jou of je mee kunt doen.