Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Fysiotherapeuten verbeteren thuismonitoring

17 november 2021

Het Radboudumc is in samenwerking met fysiotherapeuten in opleiding van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen een vragenlijstonderzoek gestart naar hoe fysiotherapeuten beslissingen nemen. Ze zijn onder andere benieuwd naar welke informatie fysiotherapeuten gebruiken om besluiten te nemen over of een patiënt moet worden behandeld. Deze studie is onderdeel van het ParkinsonThuis-II project.  

Met de informatie uit de vragenlijsten hopen de onderzoekers het thuismonitoren van parkinsonpatiënten te verbeteren. Bij thuismonitoring worden door mensen met parkinson zelf gegevens verzameld over bijvoorbeeld lichamelijke activiteit of ziektesymptomen. Informatie opgehaald bij thuismonitoring wordt nog niet gebruikt in de zorg, onder andere omdat nog onduidelijk is welke informatie goed is om te weten voor zorgverleners.

In de toekomst zouden patiënten thuismonitoring kunnen toepassen door informatie door te geven in een app. Door die informatie zouden fysiotherapeuten op afstand kunnen beoordelen of er een behandeling bij een persoon met parkinson moet worden gestart. Op deze manier kunnen zowel onnodige behandelingen als gevallen waarbij mensen met parkinson te lang blijven zitten met klachten zonder de juiste behandeling worden voorkomen.

Door dit project willen de onderzoekers een beter beeld krijgen van de informatie die fysiotherapeuten gebruiken om beslissingen te nemen over het in behandeling nemen van een persoon met parkinson. Door de informatie die de onderzoekers willen ophalen uit de vragenlijsten zullen toekomstige ideeën over de verbetering van thuismonitoring beter aansluiten op de behoeften van zorgverleners.

De onderzoekers hopen dat zoveel mogelijk fysiotherapeuten hun vragenlijst invullen. Fysiotherapeuten hebben daar tot 12 december de tijd voor.

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT