Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Gastblog themadag bewegen

Project: Park-in-Shape
1 maart 2019

Op woensdag 6 februari organiseerde ParkinsonNEXT een themadag over bewegen en parkinson. Ruud Overes, inspiratiespreker namens Parkinson2Beat, schreef er een gastblog over.

Kleine wereld

Vandaag gaan we genieten. Ik ben vroeg op als altijd en maak een kopje thee voor Tirza, mijn vrouw. We moeten al vroeg in de auto zitten, want het is toch ruim 100 km rijden naar Lent. Dichtbij het Radboudumc wordt een ParkinsonNEXT themadag gehouden over bewegen en parkinson. Er is veel reclame gemaakt over het feit dat tijdens dit symposium de stand van zaken van de Park-in-Shape studie wordt besproken. Heel Parkinson Nederland is hier nieuwsgierig naar.

We rijden de parkeergarage in van het Van der Valk hotel Nijmegen-Lent en lopen de lobby in. Ik check meteen of mijn Parkinson2Beat folders nog in de folderdisplay staan omdat we op 9 maart vanuit dit hotel een sponsorfietstocht houden. Ze staan er nog.

We zijn vroeg en lopen op de eerste verdieping direct tegen veel bekenden aan. Hartelijk schudden we elkaars hand. Het is een kleine wereld en het wordt een mooie dag. Ik praat met Nienke, Jordy, Marijn, Irma en anderen over vele onderwerpen. Het is inmiddels aardig druk geworden en in mijn ooghoeken zie ik een lange man binnen komen rennen. Het is neuroloog en onderzoeker Bas Bloem in sportieve kleding. We hebben afgesproken elkaar vandaag even 5 minuten te spreken. Parkinson2Beat is namelijk bezig met het opzetten van een heuse golfcompetitie waarmee we veel fondsen hopen te werven voor onderzoek naar parkinson. De eerste wedstrijd is 22 maart in Eindhoven. Bas zit in het comité van aanbeveling. Nu wordt Bas direct omringt door vele mensen. Ik spreek hem later wel.

Sporten met parkinson

Het symposium begint en Bas, inmiddels in een keurig pak, vertelt alvast dat de voorlopige resultaten van Park-in-Shape spectaculair zijn. Heel speciaal is dat hij in zijn betoog verwijst naar Nikolaos. Een bijzondere Griekse man die veel last heeft van freezing, maar wiens grote droom het is om Olympisch kampioen hardlopen te worden. Ik heb de man ook ontmoet in Athene tijdens mijn fietstocht van 10.000 km. Bas laat een filmpje zien van Nikolaos en het effect van veel sporten op freezing.

Dan is het mijn beurt om als inspiratiespreker mijn Pakinson2Beat verhaal te houden. Ik vertel dat ik mezelf vóór en na de fietstocht van 10.000 km heb laten testen. De positieve effecten zijn spectaculair. Niet alleen fysiek, maar ook cognitief. Eerst onthield ik maar 3 getallen tegelijk. Na de rit zijn dat er 6.

Bas en onderzoeker Nienke de Vries gaan vervolgens in op de voortgang van de Park-in-Shape studie. Het is goed om te horen over alle voordelen van sporten voor mensen met parkinson. Ook de rest van de dag is erg interessant én motiverend.

Parkinson2Beat

In de pauze word ik door veel mensen aangesproken over die mooie, maar vooral gezonde tocht. Ik vertel hen dat Parkinson2Beat dit jaar een soortgelijke tocht gaat maken en dat ze van harte welkom zijn om mee te gaan. Je betaalt alleen je eigen kosten en probeert daarnaast sponsors te vinden voor onderzoek naar parkinson.

Bas is inmiddels gevlogen, op naar het volgende onderzoek. Zet ‘m op Bas en natuurlijk alle onderzoekers. Bedankt voor het fraaie werk!

Zodra de onderzoeksresultaten van de Park-in-Shape studie gepubliceerd zijn, brengen we u op de hoogte!

Ruud Overes
Ruud Overes
Parkinson2Beat