Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Genoeg deelnemers freezing onderzoek met infrarood

17 december 2021

Het freezing onderzoek met infraroodlicht heeft genoeg deelnemers! Met het onderzoek wil de Radboud Universiteit hersensignalen meten die optreden tijdens freezing (wanneer mensen met de ziekte van Parkinson ongewild blokkades tijdens het lopen ervaren).

In totaal hebben 26 deelnemers met de ziekte van Parkinson en 24 controledeelnemers meegedaan aan de studie. Onderzoeker Helena Cockx schat in dat ongeveer een derde van de deelnemers de studie via ParkinsonNEXT heeft gevonden.

Voor het onderzoek kwamen de deelnemers naar de Radboud Universiteit, waar ze gevraagd werden meerdere looptesten te doen. Tijdens het lopen hadden ze een speciale muts op die met behulp van infraroodlicht de hersensignalen kon meten en een bewegingspak dat alle bewegingen van het lichaam kon meten. Cockx: ‘Het was heel erg fijn om het project te doen. De deelnemers waren steeds zo enthousiast! Ze vonden het fijn dat ze iets konden bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek en ze voelden zich erg op hun gemak bij ons. Voor velen was het zelfs een soort uitstapje tijdens de saaie periode van de corona-pandemie.’

Voor het onderzoek moesten deelnemers hun parkinsonmedicatie overslaan, wat voor sommigen erg spannend was. ‘Het was ook best confronterend, maar ze voelden zich tijdens de metingen erg door ons gesteund en waren uiteindelijk blij dat ze het hebben ervaren. Ik heb grote bewondering voor hen!’

De deelnemers werden verwend door Cockx en haar collega’s: ‘Ik bakte steeds verse koekjes voor ze, en aan het eind konden ze een nog een filmpje maken met een bewegingspak aan, die we in de studie gebruikten om de bewegingen van hun lichaam te meten.’ Cockx heeft deze individuele video’s aan elkaar geplakt in een eindvideo, om de deelnemers te bedanken voor hun inzet.

 

 

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT