Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Heads-Up zoekt nog deelnemers!

5 februari 2024

Het Heads-Up onderzoek zoekt nog deelnemers. In deze studie kijken onderzoekers van het Radboudumc en het Leiden Universitair Medisch Centrum of ze de bloeddrukproblemen die mensen met parkinson of een parkinsonisme soms ervaren kunnen verhelpen door onderzoeksdeelnemers met het hoofd schuin omhoog te laten slapen.

Deze methode is al een lange tijd bekend als behandeling voor een lage bloeddruk bij het staan, maar de onderzoekers gaan dit nu voor het eerst bij mensen met parkinson en parkinsonisme onderzoeken. Volgens de onderzoekers is de methode nu nog lastig toe te passen, omdat we nog niet genoeg weten over hoe goed de methode werkt, en hoe deze precies moet worden uitgevoerd. Zo weten ze nog niet hoe schuin je zou moeten slapen. In Heads-Up gaan de onderzoekers daarom kijken hoe ze mensen met parkinson en een parkinsonisme thuis kunnen begeleiden in het schuin slapen.

Onderzoek

Als je meedoet, kom je voor een meting naar het Radboudumc of het LUMC. Daarna zul je thuis een week met een schuin matras slapen. Onder begeleiding van de onderzoekers wordt het matras elke twee weken wat schuiner ingesteld. Zo kunnen ze het effect van slapen op drie verschillende schuine matrassen testen. Het totale onderzoek duurt 7 weken. Aan het eind kom je voor een laatste meting opnieuw naar het Radboudumc of het LUMC.

Meedoen
Een deelnemer, die de Heads-Up net heeft afgerond, zei: ‘Na het horen van mijn parkinsondiagnose, wilde ik heel graag meewerken aan het Heads-Up onderzoek. Het gaf mij het gevoel iets bij te kunnen dragen aan het verbeteren van de klachten van de lage bloeddruk. Heads-Up doen we voor elkaar!’

Wil jij ook meedoen? Lees meer over het onderzoek, en meld je aan, op de projectpagina. Aanmelden kan nog tot half april 2024.

 

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT