Actief Dit project/onderzoek is actief, maar aanmelden is niet meer mogelijk

Heads Up: Het slapen met een verhoogd hoofdeinde om bloeddrukproblemen te verlichten

  • Patiënten50
Startdatum: 26-09-2022
Einddatum: 30-04-2024

Wat houdt het project in?

De ziekte van Parkinson geeft verschillende klachten. Bij sommige mensen met parkinson ontstaan problemen met de bloeddruk, die zich bijvoorbeeld uiten als duizeligheid bij opstaan. Met dit onderzoek gaan wetenschappers van het Radboudumc en het Leiden Universitair Medisch Centrum kijken of ze deze bloeddrukproblemen tegen kunnen gaan door in de nacht met het hoofd schuin omhoog (Heads Up) te slapen. Deze methode is al een lange tijd bekend als behandeling voor een lage bloeddruk bij het staan, maar de onderzoekers gaan dit nu voor het eerst bij mensen met parkinson onderzoeken.

081-layers

Waarom dit project?

Problemen met de bloeddruk kunnen erg vervelend zijn. Zeker een te lage bloeddruk bij het staan kan vervelende gevolgen hebben (denk bijvoorbeeld aan duizeligheid, oorsuizen of vertraagd denken). Deze problemen gaan vanzelf weer weg als je gaat zitten of liggen. Ongeveer de helft van de mensen die hier last van heeft, heeft ook een te hoge bloeddruk bij het liggen. Dit heeft op de lange termijn ook vervelende gevolgen voor de gezondheid. Doordat beide bloeddrukproblemen tegelijk voorkomen zijn ze niet goed te behandelen met medicijnen.

Daarom wordt er in het Heads Up project onderzocht of het schuin slapen helpt bij een te hoge bloeddruk bij het staan en liggen. De onderzoekers kijken ook hoe dit het beste bij mensen thuis toegepast kan worden. Hiermee kunnen er nieuwe richtlijnen ontwikkeld worden voor de toepassing van schuin slapen als behandeling van bloeddrukproblemen bij parkinson. Uiteindelijk kan deze behandeling dan bij meer mensen met parkinson op de juiste manier toegepast worden ter behandeling van een te hoge bloeddruk.

Shape
Heads Up: Het slapen met een verhoogd hoofdeinde om bloeddrukproblemen te verlichten-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Deelname aan dit onderzoek duurt 7 weken. Aan het begin en aan het einde van de 7 weken kom je langs in het Radboudumc of het LUMC voor een afspraak van 3 uur. De onderzoekers nemen dan een aantal metingen (o.a. een kanteltafeltest) en vragenlijsten af. Na het bezoek verdelen ze alle deelnemers door middel van loting over twee groepen. De groepen verschillen in de hoek van verhoogde hoofdeinde. Na het bezoek zul je eerst thuis één week met een plat matras slapen. Daarna zul je onder begeleiding van de onderzoekers elke twee weken een stukje schuiner gaan slapen. In totaal slaap je in 3 verschillende hoeken. Tijdens deze 7 weken zul je  4 keer een gesprek voeren met de onderzoekers via een videoverbinding, en wordt je gevraagd elke dag bloeddruk- en gewicht metingen uit te voeren. Dit kost je elke dag ongeveer 10 minuten.

Group
Heads Up: Het slapen met een verhoogd hoofdeinde om bloeddrukproblemen te verlichten-img

Wat heb ik eraan?

Door mee te doen aan de Heads Up studie kun je onder begeleiding ervaren hoe het is om schuin te slapen, en ondervinden of dit je helpt. Je draagt daarmee bij aan het vergroten van de kennis over de behandeling van bloeddrukproblemen bij de ziekte van Parkinson.

De reiskosten die je maakt voor deelname aan dit onderzoek worden vergoed. Je kunt er ook voor kiezen om het materiaal wat we gebruiken om het matras schuin te zetten na afloop van het onderzoek te houden.

024-like
Heads Up: Het slapen met een verhoogd hoofdeinde om bloeddrukproblemen te verlichten-img

Meedoen?

De onderzoekers zijn op zoek naar 50 mensen met de ziekte van Parkinson of een Multipele Systeem Atrofie (MSA), een type parkinsonisme, die een lage bloeddruk bij het staan of opstaan hebben. Dit kun je bijvoorbeeld merken als je duizelig bent bij het opstaan. Verder moeten deelnemers ook een hoge bloeddruk hebben in rust. Het kan zijn dat je dit niet van jezelf weet, want daar merk je in het dagelijks leven niets van.

Ben je benieuwd of je mee mag doen met dit onderzoek, maar zijn de bloeddrukmetingen nog niet gedaan? Het studieteam kan deze ook samen met jou uitvoeren, vanuit huis of tijdens een afspraak in het Radboudumc of LUMC.

011-user-2
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om op de hoogte gehouden te worden van andere onderzoeks- en innovatieprojecten.
Deelnemen
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6