Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Help jij STEPWISE uit de kou? Wandel mee!

13 december 2023

De STEPWISE studie zoekt nog 157 deelnemers! Help jij hen uit de kou? STEPWISE heeft als doel mensen met de ziekte van Parkinson meer in beweging te krijgen. Dit hopen de onderzoekers te bereiken met behulp van een motiverende app op de mobiele telefoon. Inmiddels doen al 295 deelnemers mee en hebben 150 deelnemers het onderzoek afgerond.

De STEPWISE app stimuleert deelnemers om meer te wandelen door hen een persoonlijk, wekelijks stappendoel aan te bieden. Voor de studie maken deelnemers een jaar lang gebruik van de app. Een deel van de deelnemers is al klaar met het onderzoek. De meeste deelnemers is het gebruik van de STEPWISE-app zo goed bevallen, dat ze zelfs besloten hebben om de app na het einde van het onderzoek te blijven gebruiken.

Voordat de deelnemers de app gaan gebruiken komen ze naar het Radboudumc voor onderzoek. Hierdoor krijgen de onderzoekers een goed beeld van hun gezondheid aan het begin van de onderzoeksperiode. De meeste deelnemers ervaren de meting in het Radboudumc als prettig of zeer prettig.

Bewegen in de kou en regen?
Onderzoeker Sabine Schootemeijer geeft deelnemers advies om te blijven bewegen, ook met het koudere weer: ‘Vasthouden aan een regelmatig beweegpatroon is het meest effectief, ook al is het minder lekker weer. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, al helemaal in de winter. Probeer je toch aan je beweegplan te houden. Ga je iedere maandag en donderdag naar je sportgroep of wandel je tijdens de lunchpauze? Blijf dat ook doen in de herfst en winter.’

Sabine: ‘Goede kleding is essentieel: kleed je in meerdere laagjes en draag schoenen met een profiel om uitglijden te voorkomen. Leg je kleding vooraf klaar, zo kun je letterlijk en figuurlijk niet meer om je plan heen. Vergeet ook zeker de warming-up niet. Niets is lekkerder dan na afloop van het sporten thuis komen, opwarmen en genieten van het feit dat je het toch maar weer hebt gedaan!’

Meedoen?
Heb je interesse? Meer informatie over de STEPWISE studie vind je op de projectpagina. Op deze pagina kun je je ook voor de studie aanmelden.

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT