Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Doe mee met parkinsononderzoek, als vrijwilliger zonder parkinson

Project: ParkinsonThuis
11 maart 2018

De ziekte van Parkinson varieert sterk van patiënt tot patiënt en zelfs van uur tot uur. Hierdoor was het tot nu toe lastig voor zorgverleners en wetenschappers om een goed en gedetailleerd beeld te krijgen van het dagelijks functioneren van mensen met de ziekte van Parkinson. In de ParkinsonThuis Studie wordt onderzocht hoe draagbare sensoren (zoals “slimme” horloges) kunnen worden gebruikt om parkinsonklachten te monitoren in de thuissituatie. Hiervoor zijn ook metingen bij mensen zonder parkinson belangrijk. De ParkinsonThuis studie zoekt daarom mensen zonder parkinson die willen meedoen aan een aantal metingen met draagbare sensoren.

Waarom onderzoek bij mensen zonder parkinson?

Draagbare sensoren maken het mogelijk een beter beeld te krijgen van het dagelijks functioneren van mensen met de ziekte van Parkinson. De ParkinsonThuis Studie onderzoekt hoe deze gegevens in de behandeling gebruikt kunnen gaan worden (zie voor meer achtergrond de projectpagina). Inmiddels hebben bijna alle deelnemende patiënten het onderzoek succesvol afgerond. Het is zeer waardevol om alle verzamelde metingen te kunnen vergelijken met mensen zonder de ziekte van Parkinson. Met deze kennis hopen we in de toekomst een meer persoonlijk afgestemde behandeling mogelijk te maken.

Wie kan deelnemen?

Iedereen die niet is gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson en een mobiele telefoon gebruikt met het besturingssysteem “Android” (bijna alle smartphones behalve de iPhone) kan deelnemen.

Wat houdt het onderzoek in?

Het onderzoek bestaat uit twee delen:

  • Huisbezoek: twee onderzoekers komen ‘s ochtends bij u thuis langs. Dit duurt ongeveer 2,5 uur. Tijdens het bezoek draagt u verschillende sensoren: twee slimme horloges, een mobiele telefoon en kleine bewegingssensoren die met bandjes aan beide benen, armen en om uw middel worden bevestigd. Er worden verschillende bewegingstestjes afgenomen en een aantal dagelijkse bezigheden vastgelegd. Het bezoek wordt in zijn geheel vastgelegd op video.
  • Twee weken thuisgebruik: na het bezoek vragen wij u om 2 weken door te gaan met het dragen van een horloge, een halsketting met sensoren, en uw eigen mobiele telefoon (waarop een app wordt geïnstalleerd om metingen te verzamelen). Daarnaast vragen wij u gedurende 2 dagen een papieren dagboek bij te houden met uw belangrijkste activiteiten.

Wat levert het u op?

  • U ontvangt een kleine vergoeding in de vorm van een VVV-bon van 20,- euro.
  • U kunt een nieuwe Android Wear smartwatch uitproberen.
  • Maar vooral: u levert een belangrijke bijdrage aan parkinsononderzoek. Met de verzamelde gegevens worden nieuwe “algoritmes” ontwikkeld die het mogelijk maken Parkinson klachten te monitoren in het dagelijks leven.

Vragen en aanmelden

Zijn er na het lezen van de informatie toch nog vragen? Neem dan gerust contact op met het ParkinsonThuis team door een e-mail te sturen naar info@parkinsonthuis.nl of bel 085 8888 660.

Direct aanmelden

ParkinsonThuis studie heeft inmiddels voldoende deelnemers. Helaas is deelnemen aan dit onderzoek dus niet meer mogelijk.

 

 

Pieter van den Haak
Pieter van den Haak
Projectleider ParkinsonNEXT