Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Het belang van de ruggenprik

12 november 2018

Het afnemen van hersenvocht (door middel van de ruggenprik) is optioneel, maar een belangrijk onderdeel van de Parkinson Op Maat-studie. Uit eerdere onderzoeken is namelijk gebleken dat de stoffen die zich ophopen in de hersencellen bij mensen met de ziekte van Parkinson, terechtkomen in het hersenvocht. Door een analyse van het hersenvocht kunnen onderzoekers meten wat er misgaat in de cellen en op zoek gaan naar de concentraties van zowel bekende als onbekende stoffen. Het doel is om hiermee de basis te leggen voor nieuwe behandelingen.

De ruggenprik, hoe werkt het?

Al 120 deelnemers hebben gekozen voor de ruggenprik

Meer dan de helt van de huidige deelnemers aan de Parkinson Op Maat-studie heeft gekozen voor de ruggenprik. Deelnemers die niet voor de ruggenprik hebben gekozen, gaven aan angstig te zijn voor de ruggenprik, gebruikten antistollingsmedicijnen, of konden door een andere reden geen ruggenprik ondergaan. U bent geheel vrij in uw keuze, kiest u ervoor geen ruggenprik te ondergaan, dan kunt u natuurlijk gewoon meedoen aan de andere onderdelen van het onderzoek.

De ruggenprik is optioneel

Omdat er een kleine kans is op bijwerkingen na het prikken, bepaalt u zelf of u de ruggenprik wilt ondergaan. De prikplaats kan na afloop namelijk beurs en pijnlijk zijn. Ook kunt u korte tijd last hebben van hoofdpijn, nekpijn en/of een drukkend gevoel in uw oren. Minder dan 2% van de mensen heeft last van hoofdpijn (=1 op de 50 personen) en bij minder dan 1 op de 1000 personen kan een infectie optreden. U krijgt dan koorts (lichaamstemperatuur boven de 38,5°C), koude rillingen en/of u moet overgeven.

Als u na de ruggenprik last heeft van hoofdpijn, adviseren wij u plat in bed te gaan liggen totdat de hoofdpijn afneemt. Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken, drink minstens 1,5 liter water. Ook kunt u paracetamol innemen. Vaak gaat de hoofdpijn daarmee binnen een dag weer over.

Hoe hebben deelnemers de ruggenprik ervaren?

  • ‘De lumbaalpunctie (ruggenprik) viel erg mee. Het was zo gebeurd en ik heb er weinig van gevoeld.’
  • ‘Zoals zo vaak in dit soort situaties, was het erg meegevallen. Van de mogelijk lichte gevolgen die zich daarna kunnen voordoen, is bij mij niets gebleken. Daar concludeerde ik uit: (alleen in dit soort gevallen, overigens) bij twijfel, altijd doen!’
  • ‘De metingen gingen prima: de ruggenprik ging uitstekend en de MRI-scan viel ook mee.’
Stephanie Vluggen
Stephanie Vluggen
Communicatiemedewerker PRIME