Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Het thuismonitoren van de toekomst

1 december 2021

Onlangs plaatsten we een nieuwsbericht over een recent gestart vragenlijstonderzoek naar de informatie die fysiotherapeuten gebruiken om te besluiten of een persoon met parkinson in behandeling moet worden genomen. Met deze informatie willen de onderzoekers het thuismonitoren van parkinsonpatiënten verbeteren. Inmiddels hebben zich 59 fysiotherapeuten voor de studie aangemeld, en zijn er al 21 vragenlijsten ingevuld.

Bij thuismonitoring worden door mensen met parkinson zelf gegevens verzameld over bijvoorbeeld lichamelijke activiteit of ziektesymptomen. Deze informatie wordt nog niet gebruikt in de klinische praktijk, maar de onderzoekers hopen dat in de toekomst wel gaat gebeuren. Er zijn daarom initiatieven om een online dashboard te ontwikkelen. Deze plannen zijn nog in een vroege fase.

In het dashboard zouden zorgverleners in één oogopslag belangrijke informatie over een patiënt kunnen bekijken. Daarmee kunnen ze op tijd zien of mensen met parkinson achteruit gaan. Er kan hierdoor snel worden besloten of een persoon met parkinson behandeld moet worden, en het voorkomt ook onnodige behandelingen.

In het dashboard zal informatie staan die een patiënt zelf thuis verzamelt, bijvoorbeeld via een app op de telefoon. Een gebruiker van de app wordt dan gevraagd om elke week een korte vragenlijst in te vullen, waarin ze zelf hun functioneren beoordelen. Zo blijven de gegevens actueel en relevant.

Naast het invullen van vragenlijsten komt er in het dashboard ook informatie te staan die gemeten is met een digitaal horloge. Dit horloge kan gedurende de dag bijhouden hoeveel iemand heeft bewogen en hoe vaak iemand is gevallen. Naast de zelf ingevulde vragenlijstinformatie geeft het horloge dus een feitelijke beeld van hoe het met een persoon met parkinson gaat.

Een dergelijk dashboard zou vooral interessant kunnen zijn voor het monitoren van mensen met parkinson die bekend zijn bij de fysiotherapeut, maar op dat moment geen acute hulpvraag hebben en dus niet in behandeling zijn. Het dashboard geeft extra inzicht in de thuissituatie van de patiënt, zodat de fysiotherapeut makkelijker een overwogen behandelkeuze kan maken.

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT