Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Het Verbeterproject start met een pilot rondom online monitoren van patiënten

6 februari 2018

Het Verbeterproject Parkinsonzorg Nijmegen is in januari op kleine schaal gestart met een pilot rondom online monitoring. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van MijnParkinsoncoach. MijnParkinsoncoach is een beveiligd en persoonlijk programma dat ondersteunt bij de behandeling van parkinson. Het is al sinds 2013 in gebruik door patiënten in het Medisch Centrum Zuyderland en het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein. De ervaringen van deze patiënten zijn zeer positief. Benieuwd wat MijnParkinsoncoach is en hoe het werkt?

Wat is MijnParkinsoncoach?

MijnParkinsoncoach is een (online)programma waarin mensen met de ziekte van Parkinson kunnen bijhouden welke klachten ze hebben en hoe de behandeling verloopt. Patiënten kunnen op deze manier hun arts en parkinsonverpleegkundige eenvoudig op de hoogte houden hoe het met hen gaat. Daarnaast beschikt MijnParkinsoncoach over een zorgplan, waarin samen met de arts en verpleegkundige afspraken worden vastgelegd over de behandeling en doelstellingen die de patiënt voor zichzelf heeft opgesteld om te bepalen wat hij met de behandeling wil bereiken. Ook kan men met behulp van MijnParkinsoncoach meer te weten komen over de ziekte van Parkinson en leren wat ze zelf kunnen doen om deze aandoening onder controle te houden. Het programma bevat namelijk online lessen waarin met filmpjes, animaties e.d. informatie over de ziekte en medicatie wordt uitgelegd.

Hoe werkt het?

Regelmatig worden via MijnParkinsoncoach vragenlijsten verstuurd, die de patiënt online in moet vullen. Op deze manier krijgen de verpleegkundige en arts een beeld hoe het met de patiënt gaat. Daardoor is er tijdens het spreekuur meer tijd beschikbaar om zaken te bespreken die er voor de betrokkene werkelijk toe doen. Daarnaast heeft het programma de mogelijkheid om direct een bericht te sturen naar de arts of verpleegkundige. Op deze manier wordt de toegankelijkheid tot zorg vergroot. Tot slot ondersteunt mijnParkinsoncoach bij het inschatten van klachten die worden ervaren. Soms twijfelen patiënten bij bepaalde klachten of het zinvol is om het ziekenhuis te bellen of niet. De parkinsoncoach bevat een tool ‘beladvies’, die de patiënt via enkele vragen antwoord geeft op deze vraag.

Wat is het plan?

Vanaf januari wordt in Nijmegen twee maanden proefgedraaid door twee verpleegkundigen en enkele ‘testpatiënten’. Wanneer de testperiode met een positief advies wordt afgesloten zullen steeds meer patiënten gevraagd worden of ze gebruik willen maken van MijnParkinsoncoach.

Berna Rood
Berna Rood
Verpleegkundig expert neurologie bij ParkinsonNet