Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

‘Ik had eerst nooit door hoe vaak ik bevries tijdens het lopen!’

24 mei 2022

Het FOG@HOME project is weer van start gegaan! In deze studie brengen onderzoekers met behulp van draagbare meetapparaatjes in kaart wanneer mensen met parkinson plots ‘bevriezen’ tijdens het lopen. Met de resultaten hopen ze een model te ontwikkelen wat het bevriezen kan voorspellen.

Bevriezen en balansproblemen komen veel voor bij mensen met de ziekte van Parkinson. Het FOG@HOME onderzoek staat al een tijdje op ParkinsonNEXT, maar is tussendoor onderbroken geweest. Sinds maart is het project weer opgestart. FOG staat voor ‘freezing of gait’, wat bevriezen van het lopen betekent. Omdat de draagbare meetapparatuur, die informatie over de bewegingen verzamelen, thuis gebruikt kunnen worden, is ‘@HOME’ aan de projectnaam toegevoegd.

Bij aanvang van het onderzoek komen de deelnemers een keer naar de Universiteit Twente in Enschede voor wat eerste testen. Vervolgens meten de deelnemers één week lang wanneer ze bevriezen. De deelnemers dragen die week onder andere een meetapparaatje om de enkel.

Meedoen
Op dit moment hebben 10 mensen deelgenomen aan de studie. Zij omschreven het onderzoek als interessant, informatief en leerzaam. Zo vertelde een deelnemer: ‘Ik had voorheen nooit door hoe vaak ik op een dag het bevriezen van lopen ervaar!’ Ook gaven de deelnemers aan wat het voor hen betekent om mee te doen aan het onderzoek: ‘Deelnemen aan FOG@HOME geeft mij het gevoel dat wij een stap dichterbij komen om iets te vinden wat parkinsonpatiënten kan helpen in het dagelijks leven voor het bevriezen van lopen.’

Ook meedoen? Meer informatie lees je op de projectpagina, waar ook het aanmeldformulier te vinden is.

 

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT