Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

‘Ik kan beter met stress omgaan’

22 augustus 2023

Het project ‘Stress bij parkinson: wat is het effect van een leefstijlinterventie?‘ zoekt nog deelnemers! In dit onderzoek bekijken wetenschappers van het Radboudumc of een behandeling die zich richt op leefstijl stress kan verminderen. Bij de leefstijlbehandeling horen lichamelijke en mentale oefeningen onder begeleiding van een trainer. De onderzoekers kijken ook of de behandeling positieve effecten kan hebben op de klachten van de ziekte van Parkinson.

Op dit moment is er geen medicijn dat parkinson kan afremmen of genezen. Hierdoor is er meer belangstelling gekomen voor behandelingen waarbij geen medicijnen worden gebruikt. Omdat stress parkinsonklachten doet toenemen, is het goed als zo’n behandeling zich richt op het verminderen van stress. Daarom is het Radboudumc gestart met een leefstijlbehandeling voor mensen met parkinson die last hebben van stress.

In het onderzoek komen deelnemers 8 keer bij elkaar voor een leefstijlbehandeling, die bestaat uit lichamelijke en mentale oefeningen onder begeleiding van een trainer. Ook leert men manieren om in het dagelijks leven beter met stress om te gaan. De onderzoekers delen deelnemers in in een groep die direct de leefstijlbehandeling mag volgen, en een groep die de behandeling na één jaar kan volgen, als het onderzoek is afgelopen. Op deze manier kunnen ze goed onderzoeken wat de verschillen zijn tussen de groepen.

Aanbevelen
Een deelnemer die de leefstijlbehandeling volgde vertelt over diens ervaring: ‘Ik heb de leefstijlbehandeling als zeer positief ervaren. Het kwam voor mij op het juiste moment, en ik was blij dat ik mee mocht doen.’ De leefstijlbehandeling wordt begeleid door een trainer, en de deelnemer was zeer over haar te spreken: ‘Renee is een prettige, kundige vrouw met een fijne stem. Nu de behandeling klaar is neem ik nog iedere dag een moment voor mezelf om een oefening uit de leefstijlbehandeling te doen. Dit doet me goed!’

Volgens de deelnemer heeft de leefstijlbehandeling geholpen: ‘Ik kan nu wat beter met stress omgaan. Na afloop kregen we de map mee waarin de oefeningen uit de leefstijlbehandeling goed beschreven stonden. Het was fijn om dit na te lezen. Ik zou aanbevelen om aan dit onderzoek mee te doen.’

Ook meedoen?
Het onderzoek zoekt nog deelnemers! Meer weten? Lees over de studie op de projectpagina. Je kunt je aanmelden via de knop ‘Meld je aan’ onderaan de projectpagina.

Of je geschikt bent om mee te doen aan het onderzoek, gaan de onderzoekers bekijken aan de hand van een korte vragenlijst die je thuis kunt invullen. Deze vragenlijst ontvang je van de onderzoekers nadat je je hebt aangemeld voor het onderzoek.

 

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT