Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

‘Ik loop de negatieve ballast uit mijn hoofd’

24 november 2021

De STEPWISE studie zoekt nog deelnemers! STEPWISE heeft als doel mensen met de ziekte van Parkinson meer in beweging te krijgen. Dit hopen de onderzoekers te bereiken met behulp van een motiverende app op de mobiele telefoon. In juli zijn de eerste deelnemers begonnen met het gebruiken van de app. Hieronder vertelt deelnemer Carel van der Meer over zijn ervaringen met het STEPWISE onderzoek.

De STEPWISE app stimuleert deelnemers om meer te wandelen door hen een persoonlijk, wekelijks stappendoel aan te bieden. Voor de studie maken deelnemers een jaar lang gebruik van de app. De STEPWISE onderzoekers horen enthousiaste verhalen terug van de eerste deelnemers, die deze zomer zijn begonnen. Voordat de deelnemers de app gaan gebruiken komen ze naar het Radboudumc voor onderzoek. Hierdoor krijgen de onderzoekers een goed beeld van hun gezondheid aan het begin van de onderzoeksperiode, een zogenaamde nulmeting.

Deelnemer Carel van der Meer kwam op 19 augustus naar het Radboudumc. ‘De nulmeting nam de hele ochtend en een deel van de middag in beslag. Er werden neurologische testen gedaan, en het gebruik van de app werd goed uitgelegd. De fietsproef ging moeizaam, ik was blij dat het erop zat!’

Na de nulmeting nam Carel de STEPWISE app in gebruik. Die bevalt hem goed: ‘Ik heb nooit een gebrek aan motivatie gehad om te bewegen. Integendeel: wandelen en fietsen maken altijd deel uit van mijn dag. Ik gebruik de app nu tien weken en ik moet zeggen, het stimuleert me om nog meer te wandelen dan ik al deed, ik wil het weekdoel halen! Dat is nu zeven van de tien weken gelukt.’

Van Nijmegen naar Valenciennes

Door de app wandelt Carel nu veel meer: ‘Ik loop naar de cursuslocatie, de kaasboer in het centrum, de supermarkt twee kilometer verderop en naar de bibliotheek. Dat geeft een goed gevoel, ik loop de negatieve ballast uit mijn hoofd en maak zo ruimte voor positieve zaken. Ook geniet ik veel meer van de omgeving.’

‘Doordat ik op de app kan bijhouden hoeveel stappen ik nog moet nemen die week, kan ik mijn wandelactiviteiten beter verdelen. Volgens de app heb ik deze afgelopen tien weken 521.719 stappen gezet! Een virtuele wandeling van Nijmegen, via Tilburg, Antwerpen, Gent, Brussel naar Valenciennes.’

Zou je net als Carel ook graag mee willen doen aan de STEPWISE studie? Je kunt hier meer informatie over lezen op de projectpagina. Op deze pagina kun je je ook voor de studie aanmelden.

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT