De ADAPT looptest-studie

Aan de ADAPT looptest-studie zullen in totaal 300 deelnemers meedoen: 100 mensen met de ziekte van Parkinson en 200 mensen met COPD. Deelnemers dragen gedurende vijftien weken een onderzoekshorloge vervaardigd door het Amerikaanse gezondheidstechnologiebedrijf Verily Life Sciences. In deze vijftien weken zijn er vier meetmomenten in de fysiotherapiepraktijk. Alle gegevens worden verzameld in het online datamanagementsysteem Baseline.

Voor de metingen in de fysiotherapiepraktijk zoeken de onderzoekers 50 enthousiaste fysiotherapeuten: 25 gespecialiseerd in de ziekte van Parkinson en 25 gespecialiseerd in COPD. Als je meedoet als fysiotherapeut begeleid je deelnemers gedurende een periode van vijftien weken. In deze periode voer je per deelnemer vier klinische assessments uit in jouw eigen praktijk. Het afnemen van één assessment duurt ongeveer twee uur.

Voorbereiding en deelname

Ter voorbereiding bezoek je een bijeenkomst in jouw regio, samen met een aantal andere deelnemende fysiotherapeuten. In een dagdeel leer je om de klinische assessments uit te voeren. Ook krijg je uitleg over de studieprocedures en leer je over de werking en het gebruik van diverse draagbare sensoren, waaronder het Verily onderzoekshorloge. Tot slot krijg je uitleg over het datamanagementsysteem.

Fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in de ziekte van Parkinson volgen hiernaast nog een online scholing (Engelstalig) voor het afnemen van de MDS-UPDRS. Dit is een test die de symptomen van de ziekte van Parkinson in kaart brengt en een belangrijk onderdeel van de klinische assessments.

Hiernaast hoort bij meedoen als fysiotherapeut:

  • Het screenen van jouw patiëntenbestand op mensen die mogelijk geschikt zijn voor de studie en deze uitnodigen voor deelname. Het gaat om zowel nieuw verwezen als reeds bekende patiënten.
  • Het werven van gemiddeld twaalf deelnemers per praktijk (acht met COPD en vier met de ziekte van Parkinson) over een periode van ongeveer negen maanden.
  • Meewerken aan een eventuele externe audit: een monitor komt bij een klein deel van de fysiotherapeuten langs om de kwaliteit van het onderzoeksdossier te beoordelen.

Je ontvangt een ruime vergoeding per deelnemende patiënt. Voor vragen over hun deelname kunnen patiënten terecht bij het onderzoeksteam, dit hoef je als fysiotherapeut niet te doen.