Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Inzichten, nieuws en ontmoeten: de eerste ParkinsonNEXT Wetenschaps- en Innovatiedag

Project:
4 juni 2018

Er was niet meer dan één uitnodiging voor nodig om binnen een paar dagen 250 plekken te vullen. De enorme animo voor de eerste ParkinsonNEXT Wetenschaps- en Innovatiedag, maakte het vooraf al een veelbelovende middag. De klok slaat 13.00 uur en de eerste bezoekers staan klaar om hun badge en het programma in ontvangst te nemen. Waar ze nog meer klaar voor zijn? Inzicht krijgen in de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek en innovatie, updates vanuit de wetenschap en mensen ontmoeten. Dat is precies waar het op deze dag om draait.

Onderdompelen in de wereld van onderzoek

Het is tijd… het plenaire programma start en de zaal is gevuld met nieuwsgierige bezoekers. Een heel hartelijk welkom door Pieter van den Haak, projectleider van ParkinsonNEXT, volgt. Professor Bas Bloem is degene die het spits mag afbijten en de mensen meeneemt in de wereld van onderzoek. Waar staan we nu? Wat zijn de ‘hopes en hypes’ van dit moment en wat mogen we ervan verwachten? De boodschap van Bas is duidelijk: er is veel gaande, er zijn zelfs mensen die parkinson tegenwoordig kunnen ruiken aan de hand van lichaamsgeur, en er is hoop maar pas op voor bedriegers. Vooral op het gebied van stamceltherapie, waar veel mensen hun hoop op vestigen, is het belangrijk je niet te laten misleiden.

ParkinsonNEXT Wetenschaps- en Innovatiedag Bas Bloem

Effect van onderzoek en deelname is groot

Of een onderzoek nu groot of klein is, alle beetjes samen maken het effect groots voor mensen met parkinson. Onderzoeker Marjan Faber neemt ons mee in het verhaal van de ParkinsonThuis Studie. Hoe verliep de reis en wat zijn de uitkomsten van dit grootschalige onderzoek waar veel bezoekers in de zaal aan meewerkten? Onderzoek zorgt voor onderlinge betrokkenheid en in veel gevallen bouwen deelnemers ook een band op met degenen die hen tijdens het onderzoek bijstaan. Zo blijken Tim Hahn en Luc Evers, die onderdeel waren van de ParkinsonThuis Studie, ware beroemdheden. Onderzoek levert veel op, maar uit het verhaal van Marjan blijkt ook dat je niet altijd alles ondervangt. Zo maakt de technologie van tegenwoordig het registreren van veel gegevens mogelijk, maar dat een horloge gitaarspelen verwart met een tremor, komt ook nog wel eens voor.

ParkinsonNEXT Wetenschaps- en Innovatiedag impressie

Een kijkje in de toekomst

Je zou het bijna ‘speeddates met diverse onderzoeken’ kunnen noemen, het plenaire gedeelte na de pauze. Van wearables (mobiele apparaten die op het lichaam worden gedragen, bijvoorbeeld in de vorm van een horloge) tot een live demonstratie van een nieuwe spannende innovatie; augmented reality. Een live beeld van de zaal en werkelijkheid  op dat moment, gezien door een bril, verschijnt op het grote scherm. Aan deze werkelijkheid worden  elementen toegevoegd. In dit geval balkjes die mensen met parkinson cues geven tijdens het lopen. Dat het werkt, bewijst iemand uit de zaal die parkinson heeft en de bril na afloop zelf op mag zetten. Fier loopt hij ineens door de zaal heen.

Groot woord van dank

Onderzoek, maar ook ParkinsonNEXT, is niets zonder deelnemers. Een groot woord van dank wordt tijdens dit event dan ook uitgesproken aan drie deelnemers van de ParkinsonThuis Studie die de grootste bijdrage leverden. Maar ook Ellen van Velthoven van Ellen Parkinson Project staat even in de spotlights, mede door haar inzet en prachtige financiële bijdrage heeft ParkinsonNEXT bestaansrecht. Bijdragen aan de wetenschap blijkt de meest belangrijke reden waarom mensen meedoen aan onderzoek. En deze bijzondere dag maakte duidelijk dat het ook daadwerkelijk dat oplevert. Inzichten, nieuws, innovatie en ontmoetingen waarbij zowel mensen met parkinson, naasten, zorgverleners en onderzoekers keihard werken om parkinson de wereld uit te helpen.

Meer informatie over de dag

Bekijk de presentaties

Wil je graag zien wat de verschillende sprekers hebben gepresenteerd? We hebben de presentaties hieronder voor je gebundeld.

De dag in beeld

Bekijk tot slot het onderstaande filmpje voor een korte impressie van de dag.

 Wil je er volgend jaar ook bij zijn?

Meld je dan nu aan voor ParkinsonNEXT en volgend jaar ontvang je ook een uitnodiging.

Op zoek naar mensen voor jouw studie of productontwikkeling?

Via ParkinsonNEXT vind je eenvoudig deelnemers voor je studie. Ook kunnen wij sessies organiseren om de nodige feedback op te halen bij de productontwikkeling van jouw innovatie. Kijk hier voor meer informatie over de mogelijkheden.

 

Sanne Bouwman
Sanne Bouwman
Marketing en communicatieadviseur ParkinsonNet