Afgerond Dit project/onderzoek is afgerond

JOBGRIP: Ondersteuning voor werkende mensen met parkinson

 • Patiënten40
Startdatum: 18-10-2019
Einddatum: 30-11-2020

Wat houdt het project in?

Heb je de ziekte van Parkinson, werk je minimaal 12 uur per week en heb je behoefte aan ondersteuning op het gebied van werken met parkinson? Doe dan mee met de JOBGRIP studie. Dit project onderzoekt de invloed van een groepstraining op het werkvermogen en werkplezier van werkende mensen met parkinson.

De groepstraining JOBGRIP wordt nu gegeven via beeldbellen vanuit het Radboudumc te Nijmegen en vanuit Rijndam Revalidatie, locatie Erasmus MC te Rotterdam. De groepsgrootte is vijf deelnemers. De training bestaat uit zes bijeenkomsten van twee uur, verspreid over een periode van drie maanden. In die periode kan je ook een één op één afspraak met de trainer maken.

De trainers geven niet alleen informatie, je gaat ook zelf aan de slag. Thema’s die aan bod komen zijn bijvoorbeeld: wet- en regelgeving, communicatie op het werk, omgaan met emoties en omgaan met veranderingen. De inhoud wordt afgestemd op de wensen van de groep en je formuleert je eigen doelen en een actieplan. Na vijf maanden is er een terugkombijeenkomst.

081-layers

Waarom dit project?

Veel werkende mensen met de ziekte van Parkinson ervaren veranderingen in hun werkvermogen of werkplezier. Het blijkt dat er op dit gebied veel behoefte is aan ondersteuning. Het doel van dit project is om te onderzoeken of de groepstraining JOBGRIP een goede manier is om werkende mensen met parkinson te ondersteunen. De onderzoekers kijken welke onderdelen van de training goed werken en nuttig zijn. De resultaten van dit project worden vervolgens gebruikt om een groter vervolgonderzoek op te zetten.

081-layers
JOBGRIP: Ondersteuning voor werkende mensen met parkinson-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Meedoen aan dit project duurt zes maanden. In deze periode vinden er drie meetmomenten plaats. Vanaf twee weken voor aanvang van de groepstrainingenkrijg je een aantal online vragenlijsten toegestuurd en word je telefonisch geïnterviewd. Daarna word je via loting ingedeeld in een groep die de training ontvangt of in een controlegroep.

Groep die training ontvangt
Als je bent ingedeeld in de groep die de training ontvangt, dan word je verwacht deel te nemen aan de zes groepsbijeenkomsten en aan één “terugkombijeenkomst”. De exacte data zijn:

 • De trainingen vanuit Rijndam Revalidatie zijn gepland op dinsdagochtend van 9:00 tot 11:00 uur op:
  • 12 mei
  • 19 mei
  • 2 juni
  • 16 juni
  • 30 juni
  • 7 juli
 • De trainingen vanuit het Radboudumc zijn gepland op donderdagmiddag van 15:00 tot 17:00 uur op:
  • 14 mei
  • 28 mei
  • 11 juni
  • 25 juni
  • 9 juli
  • en dinsdag 19 mei

Let op: je hoeft dus niet naar deze locaties toe te komen, maar kunt de training thuis volgen vanachter je laptop of tablet. Je wordt na drie maanden nogmaals telefonisch geïnterviewd en je vult ook weer de vragenlijsten in. Een aantal mensen zullen na vijf maanden uitgebreid thuis geïnterviewd worden over hun ervaringen.

Controlegroep
Als je bent ingedeeld in de controlegroep, start je nog niet met de groepstraining. Je wordt na drie maanden wel telefonisch kort geïnterviewd en je vult ook weer de vragenlijsten in. Wanneer de metingen afgerond zijn, kan je (als je dat wil) alsnog deelnemen aan de groepstraining.

Een controlegroep is nodig om de resultaten van de groepstraining te vergelijken met mensen die de training niet volgen. Alleen op deze manier weten de onderzoekers of de training meerwaarde biedt.

081-layers
JOBGRIP: Ondersteuning voor werkende mensen met parkinson-img

Wat heb ik er aan?

Als je de JOBGRIP groepstraining volgt, ontvang je ondersteuning bij werken met de ziekte van Parkinson. Door mee te doen aan dit project help je met het verder ontwikkelen van deze training. Op de lange termijn draag je door mee te doen aan dit project bij aan betere ondersteuning voor werkende mensen met parkinson. De groepstraining wordt gegeven in het kader van revalidatiezorg en valt onder de basisverzekering.

081-layers
JOBGRIP: Ondersteuning voor werkende mensen met parkinson-img

Kan ik meedoen?

Je kunt meedoen aan dit project als je:

 • een betaalde baan hebt (minimaal 12 uur per week);
 • behoefte hebt om met werkgerelateerde thema’s aan de slag te gaan.

Als je je aanmeldt, neemt de onderzoeker telefonisch contact met je op. Je kunt dan vragen stellen en samen met de onderzoeker bepalen of je mee wilt en kunt doen. Hierna krijg je een uitgebreide informatiebrief toegestuurd waarin je alles nog eens op je gemak door kunt lezen voordat je besluit om mee te doen.

081-layers
JOBGRIP: Ondersteuning voor werkende mensen met parkinson-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten!
Aanmelden ParkinsonNEXT
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6