Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Kan een toetsenbord helpen bij het meten van parkinson?

5 september 2019

In dit onderzoek test het Radboudumc of het gebruik van een toetsenbord van de computer een betrouwbare schatting kan geven van één van de meest belastende symptomen van de ziekte: traag bewegen (bradykinesie). Dit doen ze door één maand lang de toetsenbordactiviteit van deelnemers te meten. Hieronder lees je over het verloop van het onderzoek tot nu toe.

Hoe staat het ervoor?
In augustus 2018 zijn de onderzoekers begonnen met het werven van 60 deelnemers voor dit onderzoek: 20 mensen met de ziekte van Parkinson, 20 mensen met ataxie (moeite met de coördinatie van bewegingen) en 20 mensen zonder een neurologische ziekte. Alle 20 deelnemers met de ziekte van Parkinson zijn inmiddels klaar! Ook hebben al 9 deelnemers met ataxie en 12 deelnemers zonder neurologische ziekte zich aangemeld.

Hoe is het om mee te doen?
De deelnemers hebben meedoen aan de studie niet als belastend ervaren. Ze vonden het fijn om op deze manier bij te dragen aan onderzoek.

Hoe ziet het onderzoeksteam eruit?
Het onderzoeksteam bestaat uit één projectleider, twee onderzoekers, één arts-onderzoeker en twee productontwikkelaars.

Wat gaan ze onderzoeken?
De onderzoekers gaan kijken naar verschillende kenmerken van het typen, zoals typesnelheid en coördinatie. Bij coördinatie letten ze bijvoorbeeld of de juiste toetst wordt ingedrukt. Met deze analyses willen ze verschillen aantonen tussen mensen met en zonder de ziekte van Parkinson. Hierbij verwachten ze bijvoorbeeld een tragere typesnelheid te zien bij mensen met de ziekte van Parkinson. Daarnaast gaan ze onderzoeken of er verschillen zijn tussen mensen met de ziekte van Parkinson en mensen met ataxie. Met deze gegevens kunnen ze uiteindelijk nagaan of het toetsenbord een goede beoordeling geeft van het trager worden van het bewegen (bradykinesie) in vergelijking met de beoordeling van een arts.

Hoe nu verder?
De onderzoekers zijn nog op zoek naar 2 deelnemers zonder een neurologische ziekte en naar 8 deelnemers met ataxie. Heb jij geen ziekte van Parkinson of andere neurologische ziekte en wil je helpen dit onderzoek te laten slagen? Dan kunnen ze jouw hulp goed gebruiken. Om mee te doen moet je ouder zijn dan 50 jaar en regelmatig gebruik maken van een Windows computer of laptop. Verder moet je op maximaal 1,5 uur rijden van Nijmegen wonen, omdat de onderzoekers iedereen thuis bezoeken voor de metingen.

Interesse? Meld je dan hier aan.

Eind dit jaar worden de eerste resultaten verwacht.

 

Inge Ruitenberg
Inge Ruitenberg
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT