Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Klokhuisaflevering over PEARL-PD

18 maart 2024

Het PEARL-PD project won vorig jaar de Klokhuis Wetenschapsprijs prijs. Daarom is er nu een Klokhuis aflevering over het onderzoek gemaakt. Klokhuis is een informatief televisieprogramma voor kinderen. De aflevering wordt deze woensdag uitgezonden.

In het PEARL-PD onderzoek, waarvan al verschillende resultaten gepubliceerd zijn in wetenschappelijke tijdschriften, werd gekeken naar de manieren die mensen met parkinson gebruiken om problemen met lopen te omzeilen. Dit soort manieren worden ook wel compensatiestrategieën genoemd.

Het onderzoek won de Klokhuis Wetenschapsprijs in 2023. Het project werd verkozen uit 81 ingezonden onderzoeken. De prijs richt zich op wetenschappelijke onderzoeken die relevant en interessant zijn voor kinderen op de basisschool.

Kijk de aflevering op 20 maart om kwart voor zeven ‘s avonds op NPO3.

Hieronder lees je de beschrijving van de aflevering: Mensen met de ziekte van Parkinson krijgen vaak moeite met bewegen en lopen. Dat komt doordat de ziekte iets verandert in hun hersenen. Wetenschappers hebben ontdekt dat er trucjes zijn waardoor het lopen toch lukt. Achteruit lopen, huppelen, stuiteren met een bal of tellen. Onderzoekers Anouk Tosserams en Jorik Nonnekes leggen Tirsa uit hoe dat werkt en wat er precies gebeurt in de hersenen. Hun onderzoek won de zevende Klokhuis Wetenschapsprijs. De vrachtwagenchauffeuses ontdekken de automatische piloot.

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT