Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Laatste deelnemers TALISMAN-2 gezocht

21 februari 2024

Het TALISMAN-2 onderzoek is op zoek naar de laatste deelnemers. In dit project wordt onder leiding van professor Bas Bloem en onderzoeker Jules Janssen Daalen onderzocht wat de invloed is van het nabootsen van een verblijf op hoogte, zoals in de bergen, op parkinsonsymptomen en conditie. De metingen vinden bij deelnemers thuis plaats.

De studie loopt sinds september, en er doen al veel mensen met parkinson mee. Onderzoeker Jules vertelt: ‘Er zijn nu bijna 25 mensen met de studie gestart, en voor de komende maanden zijn tien deelnemers ingepland. Er zijn dus nog een paar mensen nodig om de studie compleet te maken.’ TALISMAN-2 onderzoekt het effect van hoogtetraining op de parkinsonsymptomen en de conditie van mensen met parkinson. De deelnemers krijgen een apparaat thuis dat sporters ook gebruiken voor hoogtetraining, waardoor ze op een veilige manier thuis hoogtetraining kunnen doen. Het apparaat maakt van de normale lucht in de kamer ijle lucht, dat deelnemers via een masker inademen. De trainingen vinden de eerste keren onder begeleiding van het onderzoeksteam plaats. De deelnemers gebruiken het apparaat thuis vier weken lang. Daarna komen ze nog twee keer naar het Radboudumc voor tests. Tussen de eerste en laatste meting zit ongeveer twee maanden.

Positief
Volgens Jules ervaren de deelnemers meedoen aan TALISMAN-2 heel positief: ‘In het begin vinden ze het even spannend aan het apparaat, maar doordat het onderzoeksteam ze thuis bezoekt en uitleg geeft voordat ze zelf aan de slag gaan, is dat snel verholpen.’ Het apparaat waarmee de hoogtetraining wordt uitgevoerd werkt heel goed. ‘Het is vrijwel helemaal automatisch, dus meedoen is niet ingewikkeld. Voor de deelnemers is het fijn dat ze trainingen na de eerste week kunnen doen op momenten die ze zelf kunnen kiezen. Dat geeft veel vrijheid en maakt meedoen minder belastend.’

De eerste resultaten van het onderzoek worden in maart met de deelnemers gedeeld in de TALISMAN-nieuwsbrief. Ze zullen op den duur ook hier op ParkinsonNEXT worden gedeeld.

Wil je ook meedoen aan TALISMAN-2? Lees meer over het onderzoek, en meld je aan, via de projectpagina.

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT