Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Last van bevriezing? Vul de vragenlijst in!

15 november 2022

Heb jij ook last van het gevoel dat je voeten soms aan de grond geplakt staan? Onderzoekers van het Donders Instituut proberen in hun vragenlijstonderzoek inzicht te krijgen in dit symptoom, dat ook wel ‘bevriezen van het lopen’ of ‘freezing of gait’ wordt genoemd. Met deze vragenlijst proberen ze meer te weten te komen over welke factoren bevriezing kunnen uitlokken. Zo’n factor is bijvoorbeeld het maken van een draai of het lopen door een deur. Die kennis kan helpen om de omgeving van mensen met bevriezing beter in te richten.

Deelnemers worden gevraagd twee vragenlijsten in te vullen. De eerste vragenlijst kan worden ingevuld door iedereen die last heeft van bevriezing. Hierbij voelt het alsof de voeten vastgeplakt zijn aan de vloer, en kan iemand niet meer verder lopen. Deze eerste vragenlijst is tot nu toe door 250 mensen ingevuld, wat al veel waardevolle informatie heeft opgeleverd! De tweede vragenlijst is speciaal bedoeld voor mensen die last hebben van bevriezing bij het lopen door een deur. Die lijst is nu door 60 deelnemers ingevuld.

In de tweede lijst worden bijvoorbeeld vragen gesteld over welke deuren bevriezing uitlokken of juist verminderen. Met deze informatie hopen de onderzoekers dat verzorgingshuizen beter ingericht kunnen worden om bevriezing te voorkomen. Een automatische deur die te snel sluit, bijvoorbeeld, zou langer open kunnen blijven.

Op zoek
Heb jij last van bevriezing, en heb je de vragenlijst nog niet ingevuld? Lees meer informatie over het onderzoek, en vul de vragenlijst in, op de projectpagina.

 

 

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT