Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Leren surfen op de golven

16 maart 2020

BEWARE is een onderzoek naar een nieuwe behandeling voor mensen met parkinson bij wie de medicatie uitgewerkt raakt. Om precies te zijn gaat het om een groepsbehandeling die bestaat uit een combinatie van technieken uit de psychologie en fysiotherapie. Benieuwd hoe dit is? Lees hieronder meer en doe mee!  

Veel mensen met de ziekte van Parkinson die langere tijd medicatie gebruiken, krijgen last van ‘on-off’ schommelingen, als golven in de zee. De BEWARE groepsbehandeling kan je hiermee beter leren omgaan. Je leert als het ware surfen op de golfen. De onderzoekers zoeken in totaal 92 mensen met parkinson die wearing-off klachten ervaren en die willen leren hoe ze hier beter mee om kunnen gaan. Op dit moment doen er 32 mensen mee, verdeeld over Amsterdam, Nieuwegein en Heerlen. Hieronder lees je een paar reacties van mensen die de BEWARE behandeling volgen:

  • “Het accepteren van de ziekte is moeilijk, dat ben ik nu aan het leren”
  • “Ik kom meer tot rust”
  • “Ik leer de regie weer meer in eigen handen te nemen”

Voor iedereen is iets anders belangrijk in het leven, en voor elke persoon zijn andere oefeningen helpend. Binnen de groep gaan de behandelaren altijd op zoek naar concrete en persoonlijke doelen die iemand een stapje vooruit kunnen helpen in het leren omgaan met de ziekte.

Nieuwe groepen starten in mei!
De onderzoekers hebben nog zeker 60 mensen nodig om de nieuwe behandeling goed te kunnen onderzoeken. In mei starten er weer nieuwe groepsbehandelingen, waarvoor ze nog deelnemers zoeken! In verband met het coronavirus liggen de behandelingen nu even stil, maar aanmelden kan altijd. De onderzoekers nemen dan contact met je op en bij geschiktheid kunnen ze dan starten zodra dat mogelijk is.

Je kunt meedoen als je wearing-off klachten ervaart en wilt leren hoe je hiermee om kan gaan. Hiernaast is het belangrijk dat je in de omgeving van Amsterdam, Utrecht/Nieuwegein en/of Heerlen woont of bereid bent om voor de behandeling naar één van de drie locaties te komen.

Ga voor meer informatie en om je aan te melden naar: www.parkinsonnext.nl/beware.

Toekomst van de behandeling
De behandeling wordt nog ongeveer 1,5 jaar gegeven. Hierna gaan de onderzoekers de resultaten analyseren en vervolgens bekend maken. Wanneer de nieuwe groepsbehandeling helpend blijkt in het omgaan met de ziekte, zullen ze de behandeling zo snel mogelijk in de dagelijkse praktijk brengen. Vanaf dat moment kan de behandeling hopelijk zoveel mogelijk mensen met parkinson in Nederland helpen.

Inge Ruitenberg
Inge Ruitenberg
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT