Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Logopedie in je ochtendjas

Project: PERSPECTIVE
13 maart 2020

De PERSPECTIVE-studie onderzoekt of mensen met de ziekte van Parkinson beter verstaanbaar zijn als ze logopedie hebben gehad. Het is voor het eerst dat dit op grote schaal wordt onderzocht. Bovendien vinden de logopedische behandelingen online plaats, dus vanachter de computer, tablet of smartphone. Hieronder lees je hoe het met de PERSPECTIVE-studie gaat en lees je meer over de eerste ervaringen met online logopedie.

85 deelnemers gestart, 130 deelnemers gezocht
Op dit moment doen er al 85 deelnemers mee aan de PERSPECTIVE-studie. De onderzoekers hebben in totaal 215 deelnemers nodig om het onderzoek te laten slagen, dus ze zijn nog hard op zoek naar nieuwe deelnemers! Heb jij de ziekte van parkinson, moeite met verstaanbaar spreken en wil je dit graag verbeteren? Meld je dan aan voor de PERSPECTIVE-studie en ontvang online logopedie van één van de twaalf gespecialiseerde PERSPECTIVE-logopedisten! Aanmelden kan tot september 2020.

Klik hier om je aan te melden

Logopedie in je ochtendjas, op je pantoffels of vanaf het strand
De eerste behandelingen zijn in maart 2019 gestart. Mensen vinden het bijzonder om mee te doen. De PERSPECTIVE-logopedisten gebruiken drie technologieën in één:

  1. Zaurus: een beveiligd programma waarmee ze videogesprekken voeren (vergelijkbaar met Skype, maar dan speciaal voor gebruik in de zorg).
  2. De Voice trainer: hiermee kunnen deelnemers zelfstandig het spreken oefenen. Deze Voice trainer is eerder getest door leden van ParkinsonNEXT, zie: www.parkinsonnext.nl/voicetrainer.
  3. Het dashboard van de Voice trainer: dit gebruiken alleen de logopedisten. De logopedisten kunnen hiermee op afstand de Voice trainer van de deelnemers instellen op de goede toonhoogte en luidheid. Ook kunnen ze zien hoe vaak de deelnemer heeft geoefend en hoe goed het oefenen gaat. Dit is dus een goede stok achter de deur!

Voor deelnemers is het gebruik van technologie vooraf soms spannend, maar omdat de onderzoekers alles tijdens het eerste huisbezoek goed uitleggen, nemen ze die spanning weg. Doordat de logopedie online plaatsvindt, hebben mensen zelf de controle over hun behandeling. Ze hoeven niet meer zelf te reizen, een chauffeur te zoeken of te wachten in de wachtkamer. Zo houden ze energie over om dagelijks goed te kunnen oefenen.

Sommige deelnemers voelen zich zo comfortabel dat ze logopedie ontvangen in hun ochtendjas. Één van de PERSPECTIVE-logopedisten durft te beweren dat meer dan 50% lekker met pantoffels aanzit. De logopedist ziet het toch niet! De behandeling kan zelfs doorgaan als de deelnemer op vakantie gaat. Zo belde een logopedist laatst in op Curaçao. Dat was voor die logopedist, gezien het weer in Nederland, bitterzoet.

De toekomst van PERSPECTIVE
Aanmelden voor de PERSPECTIVE studie kan tot september 2020. De onderzoekers hopen in augustus 2021 de eerste resultaten te kunnen delen. Oftewel: de PERSPECTIVE-studie is goed op gang en nog even bezig. Wil jij bijdragen aan meer kennis over logopedie? Meld je dan aan als je zelf spraakproblemen hebt en hieraan wilt werken of wijs mensen in jouw omgeving op de PERSPECTIVE-studie. Zij kunnen dan dus logopedie volgen in hun ochtendjas en pantoffels!

Ga voor meer informatie naar: www.parkinsonnext.nl/perspective

PERSPECTIVE wordt mogelijk gemaakt door de Michael J. Fox Foundation

Inge Ruitenberg
Inge Ruitenberg
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT