Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Marina Noordegraaf wint World Parkinson Coalition Award

10 mei 2023

De World Parkinson Coalition Award is postuum toegekend aan Marina Noordegraaf. Marina leidde het COPIED project, waarvoor ze via ParkinsonNEXT deelnemers wierf. Vorig jaar bracht ze het boek ‘Ommetjes door het Parkinsonbrein’ uit, een zelfhulpboek over de omwegen die mensen met parkinson en hun naasten gebruiken om obstakels in het denken te omzeilen. Marina had zelf parkinson. Op 14 oktober 2022 overleed ze.

De World Parkinson Coalition Award worden sinds 2016 uitgereikt aan mensen wiens werk een grote impact heeft gehad op de levens van mensen met de ziekte van Parkinson. Dit mag zowel op het gebied van wetenschap, gezondheidszorg, mantelzorg of belangenbehartiging zijn.

In een persbericht schreef de organisatie over Marina:

“Marina was een Nederlandse patiëntonderzoeker en beeldend kunstenaar die met de ziekte van Parkinson leefde. Zes dagen na haar 49e verjaardag, in maart 2018, werd bij haar de diagnose parkinson gesteld. Ze studeerde organische chemie en zij had een bedrijf in communicatie. Haar geschenk aan de gemeenschap en de wereld was haar vermogen om de communicatie tussen mensen met parkinson en onderzoekers te verbeteren en vergroten. Marina was ervan overtuigd dat ‘open access’ de beste manier was om de wereld te veranderen, wat betekent dat we haar geweldige werk kunnen blijven gebruiken, ook al is ze niet meer onder ons.

Met de publicatie van haar boek ‘Ommetjes door het Parkinson brein’ in maart 2022, vervulde ze haar droom om ‘nieuwe verbindingen te creëren’, ‘menselijke chemie’ in het onderzoek in te brengen en de gezondheidszorg en de parkinsongemeenschap een ??glimp van hoop te geven in het versnellen van de ontdekking van de oorzaak van de ziekte. En in de toename van het begrip voor parkinson en het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met neurodegeneratieve ziekten”, aldus de jury van de World Parkinson Coalition Awards. Marina zei: “Ik wil zinvolle vragen ontdekken en kennis en begrip vergroten door de ‘sparks‘ (zinvolle verbindingen) te ontwerpen die dit leerproces het meeste helpen. Er is geen plezier en geen betekenis in het hebben van parkinson zonder deze verbindingen.”

De prijs wordt uitgereikt op het Wereld Parkinson Congres dat in juli plaatsvindt in Barcelona.

Boek
Wil je het boek ‘Ommetjes door het Parkinsonbrein’ ook bestellen? Een digitale versie van het boek is gratis beschikbaar. Je kunt ook een fysieke kopie van het boek bestellen voor €29,99 (exclusief verzendkosten).

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT