Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Meedoen aan onderzoek? Deze projecten zoeken nog deelnemers!

Project:
21 november 2023

Wil je meedoen aan onderzoek naar parkinson? In dit bericht zetten we de projecten op ParkinsonNEXT op een rij die nog deelnemers zoeken.

  • Het TALISMAN-2 project: In dit project van het Radboudumc wordt onderzocht wat de invloed is van het nabootsen van een verblijf op hoogte op parkinsonsymptomen en conditie. Voor het onderzoek worden deelnemers gevraagd gedurende een maand drie keer in de week hoogtetrainingen uit te voeren. De onderzoekers zijn op zoek naar mensen tussen de 50 en 75 jaar met de ziekte van Parkinson, en zonder andere ziektes van de hersenen, ziektes of klachten van het hart, de conditie, longen of ademhaling.

 

  • Het ProPark-project: In dit project van het Amsterdam UMC, Leiden UMC, Erasmus MC, Meander MC en het St. Antonius ziekenhuis wordt onderzocht wat de invloed de individuele eigenschappen van iemand met parkinson hebben op hoe de ziekte verloopt, hoe deze ontstaan is, en hoe er op medicijnen wordt gereageerd. Het onderzoek duurt drie jaar en in totaal zijn er zeven meetmomenten. Je kunt aan het ProPark onderzoek meedoen als je de diagnose ziekte van Parkinson hebt, en je die maximaal tien jaar geleden hebt gekregen. Deelnemers mogen geen DBS hebben of behandeld worden met duodopa of een apomorfinepomp.

 

  • Het Heads-Up-project: In dit project onderzoeken wetenschappers van het Radboudumc en het Leiden UMC of de bloeddrukproblemen die mensen met parkinson soms hebben tegen kunnen worden gaan door in de nacht met het hoofd schuin omhoog (Heads Up) te slapen. Deelname aan dit onderzoek duurt 7 weken. Aan het begin en aan het einde van de 7 weken kom je langs voor een meting van 3 uur. De onderzoekers zijn op zoek naar mensen met de ziekte van Parkinson of een Multipele Systeem Atrofie (MSA) die een lage bloeddruk bij het staan of opstaan hebben en een hoge bloeddruk in rust.

 

  • Het Stress bij Parkinson-project: In dit project onderzoekt het Radboudumc in Nijmegen of het volgen van een mindfulness training stress bij parkinson kan verminderen.  De training bestaat uit 8 wekelijkse bijeenkomsten. Ook kom je drie keer voor een meting naar het Radboudumc, hierbij wordt ook een MRI-scan gemaakt. Deelnemers moeten de ziekte van Parkinson hebben. Je diagnose mag maximaal tien jaar geleden gesteld zijn. Je kunt niet meedoen aan het onderzoek als je ook andere neurologische ziektes hebt , als je metaal in je lichaam hebt , als je angstig bent in kleine ruimtes, of als je zwanger bent.

 

  • Het STEPWISE-project: Dit project van het Radboudumc wil ervoor zorgen dat mensen met de ziekte van Parkinson meer gaan bewegen. Dit willen de onderzoekers bereiken met behulp van een motiverende app op de mobiele telefoon. Voor het onderzoek gebruik je de app één jaar lang. De onderzoeker zijn op zoek naar mensen met parkinson die in staat zijn zelfstandig te lopen zonder loophulpmiddel.

 

  • Het FOG@HOME-project: Met dit onderzoek wil de Radboud Universiteit onderzoeken of sensoren freezing (bevriezen van het lopen) en balansproblemen van mensen met parkinson kunnen herkennen en voorspellen. Je komt als deelnemer één keer naar de Universiteit Twente in Enschede. Dit bezoek duurt ongeveer 5 uur. Hiernaast vinden er een aantal metingen bij jou thuis plaats. Je kunt meedoen aan dit project als je de ziekte van Parkinson hebt en minstens twee keer per dag freezing ervaart.
Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT