Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Meedoen met FOG@HOME is ‘leerzaam en leuk’

8 maart 2023

Het FOG@HOME project zoekt nog steeds deelnemers! In deze studie brengen onderzoekers met behulp van draagbare meetapparaatjes in kaart wanneer mensen met parkinson plots ‘bevriezen’ tijdens het lopen. Met de resultaten hopen ze een model te ontwikkelen wat het bevriezen kan voorspellen.

Bevriezen en balansproblemen komen veel voor bij mensen met de ziekte van Parkinson. FOG staat voor ‘freezing of gait’, wat bevriezen van het lopen betekent. Omdat de draagbare meetapparatuur, die informatie over de bewegingen verzamelen, thuis gebruikt kunnen worden, is ‘@HOME’ aan de projectnaam toegevoegd.

Bij aanvang van het onderzoek komen de deelnemers een keer naar de Universiteit Twente in Enschede voor wat eerste testen. Vervolgens meten de deelnemers één week lang wanneer ze bevriezen. De deelnemers dragen die week onder andere een meetapparaatje om de enkel.

Hendriëtte
In deze video vertelt Hendriëtte, die de studie al heeft afgerond, meer over hoe het was om deel te nemen. Hendriëtte was enthousiast over haar deelname, en beschrijft haar ervaring als ‘leerzaam en leuk’. Door mee te doen aan de meting heeft ze verschillende nieuwe dingen geleerd over haar parkinson. Ze kan daardoor beter rekening houden met haar symptomen. Hendriëtte hoopt dat er meer mensen mee gaan doen met de FOG@HOME studie.

Meedoen?
Wil je net als Henriëtte meedoen aan de FOG@HOME studie? Lees meer over het project, en meld je aan, via de projectpagina.

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT