Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Meld je nu zelf aan voor PERSPECTIVE

Project: PERSPECTIVE
24 juni 2019

Wat is de PERSPECTIVE studie?
Logopedie is de zorg die ingezet wordt als er problemen zijn met stem, spraak, taal, gehoor en slikken. Het doel van de PERSPECTIVE studie is het op grote schaal bestuderen van de invloed van logopedie op verstaanbaarheidsproblemen van mensen met de ziekte van Parkinson. De onderzoekers verwachten dat logopedie kan bijdragen aan betere verstaanbaarheid in gesprekken en een betere kwaliteit van leven. Nieuw in dit onderzoek is dat mensen met parkinson de logopedie online volgen, dat wil zeggen: via een beveiligde internetverbinding.

Wat gebeurt er in de studie?
De PERSPECTIVE studie werkt met 12 gespecialiseerde ParkinsonNet logopedisten die de deelnemers online behandelen met behulp van een beveiligd internetsysteem. Hierbij kunnen de logopedist en de deelnemer elkaar zien en horen via een videogesprek. Ook maakt de studie gebruik van de vernieuwde Voice Trainer App. Voor en na de logopedie voert een onderzoeker metingen uit om inzicht te krijgen in de spraak en kwaliteit van leven van de deelnemer. Dit gebeurt gewoon bij de deelnemer thuis.


Een onderzoeker voert de metingen uit bij een deelnemer thuis

De studie is gestart
Na een grondige voorbereiding ging de studie op 1 maart 2019 van start. Op dit moment doen er 17 mensen mee aan het onderzoek, maar er zijn nog veel meer deelnemers nodig. In totaal zoekt de studie 215 mensen met parkinson die een hulpvraag hebben op het gebied van spreken. De onderzoekers verwachten over twee jaar alle deelnemers onderzocht en behandeld te hebben.

Meld je nu zelf aan!
In eerste instantie konden mensen alleen meedoen via hun logopedist, maar dit is veranderd! Vanaf nu kan iedereen met parkinson zich aanmelden. Het is wel belangrijk dat je problemen ervaart met verstaanbaar spreken en dit graag wil verbeteren. Bij deelname aan de studie word je gekoppeld aan één van de 12 gespecialiseerde ParkinsonNet logopedisten. Interesse? Meld je dan nu aan via: www.parkinsonnext.nl/perspective

Inge Ruitenberg
Inge Ruitenberg
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT