Afgerond Dit project/onderzoek is afgerond

Minder freezing met een slimme bril

  • Patiënten8
Startdatum: 1-1-2019
Einddatum: 1-7-2019

Wat houdt het project in?

De Universiteit Twente onderzoekt of mensen met parkinson met behulp van slimme brillen die patronen, zoals strepen of balken, laten zien op de vloer makkelijker gaan bewegen. Dit soort patronen worden ook wel visuele cues genoemd. Er wordt gekeken of hiermee het bevriezen van lopen (freezing) kan worden verminderd.

Group
Minder freezing met een slimme bril-img

Waarom dit project?

Een deel van de mensen met parkinson heeft last van freezing. Dit is het gevoel dat de voeten kort zijn vastgeplakt aan de vloer. Freezing komt vaak voor tijdens het omdraaien. Het zien van strepen of balken op de vloer kan helpen om freezing te verminderen, maar in de praktijk is dit soms lastig uit te voeren. Nieuwe technologie kan hier misschien een oplossing voor bieden. Op de Universiteit Twente worden visuele cues ontwikkeld die worden afgebeeld via een slimme bril. Deze slimme bril toont de visuele cues in aanvulling op wat iemand normaal ziet. Dit wordt in het Engels ‘augmented reality’ genoemd. In dit project wordt onderzocht of visuele cues via slimme brillen freezing tijdens het omdraaien kunnen verminderen. Wanneer de slimme bril hiervoor geschikt blijkt te zijn, wordt hij verder ontwikkeld om hem te kunnen inzetten als hulpmiddel bij mensen thuis.

105-compact-disc
Minder freezing met een slimme bril-img

Wat wordt er van mij verwacht?

Je komt als deelnemer eenmalig naar de Universiteit Twente in Enschede voor een onderzoek van ongeveer 2,5 tot 3 uur. De onderzoekers zullen draai-testen bij je afnemen. Hiervoor vragen ze je om een halve draai te maken om jouw eigen as. Een onderzoeker staat altijd in de buurt, voor het geval je uit balans raakt. Tussen de draai-testen door is er gelegenheid om pauze te nemen. De totale duur van alle draai-testen samen bedraagt ongeveer een half uur. De rest van de tijd wordt ingevuld met rustpauzes en het invullen van vragenlijsten.

Het onderzoek wordt uitgevoerd op het moment waarop je normaal gesproken de middagmedicatie voor de ziekte van Parkinson inneemt. De onderzoekers vragen je om deze inname tijdelijk uit te stellen. Dit kan jouw parkinsonklachten voor een korte tijd verergeren, maar is verder zonder risico’s.

081-layers
Minder freezing met een slimme bril-img

Wat heb ik er aan?

Met deelname aan dit project draag je bij aan de ontwikkeling van nieuwe oplossingen om lopen en bewegen voor mensen met de ziekte van Parkinson te verbeteren. Eventuele gemaakte reiskosten worden vergoed.

081-layers

Kan ik meedoen?

Voor dit project worden mensen gezocht met de ziekte van Parkinson die tenminste twee keer per dag bevriezing van lopen (freezing) ervaren. Je kunt niet meedoen aan dit project als je geen halve draai op de plaats kan maken zonder een loophulpmiddel (rollator of wandelstok). Overweeg je om mee te doen aan dit project maar twijfel je of je voldoet aan de genoemde voorwaarden? Meld je gerust aan, een van de onderzoekers kan samen met jou beoordelen of je mee kan doen.

024-like
Minder freezing met een slimme bril-img
Fill 1
Shape

Meedoen?

Meedoen aan dit project is niet meer mogelijk. Meld je aan voor ParkinsonNEXT om mee te doen aan andere onderzoeks- en innovatieprojecten!
Aanmelden ParkinsonNEXT
Heeft u vragen? Neem contact op
Group 6