Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Mindfulness en parkinson: ‘Zeer behulpzaam’

5 maart 2024

Het project ‘Stress bij parkinson: wat is het effect van een mindfulness training?‘ zoekt nog deelnemers! In dit onderzoek bekijken wetenschappers van het Radboudumc of een mindfulness training stress kan verminderen. Bij de training horen lichamelijke en mentale oefeningen onder begeleiding van een trainer. De onderzoekers kijken ook of de training positieve effecten kan hebben op de klachten van de ziekte van Parkinson.

Op dit moment is er geen medicijn dat parkinson kan afremmen of genezen. Hierdoor is er meer belangstelling gekomen voor behandelingen waarbij geen medicijnen worden gebruikt. Omdat stress parkinsonklachten doet toenemen, is het goed als zo’n behandeling zich richt op het verminderen van stress. Daarom is het Radboudumc gestart met een mindfulness training voor mensen met parkinson die last hebben van stress.

In het onderzoek komen deelnemers 8 keer bij elkaar voor een mindfulness training, die bestaat uit lichamelijke en mentale oefeningen onder begeleiding van een trainer. Ook leert men manieren om in het dagelijks leven beter met stress om te gaan. De onderzoekers delen deelnemers in in een groep die direct de mindfulness training mag volgen, en een groep die de training na één jaar kan volgen, als het onderzoek is afgelopen. Op deze manier kunnen ze goed onderzoeken wat de verschillen zijn tussen de groepen.

Ervaring
Aan het onderzoek doen nu 35 mensen mee, maar er worden nog veel meer deelnemers gezocht! Eén deelnemer vertelt dat meedoen aan het onderzoek ‘een langzame verandering in het beleven en ervaren van gevoelens’ met zich mee heeft gebracht. De deelnemer vertelt: ‘Ik lijk meer grip op mijn gevoelens te krijgen en kan wat ik geleerd heb bij de mindfulness training langzaamaan toepassen in mijn dagelijks leven. Dat heeft wel oefening en tijd nodig, maar ik ben bereid om dat te doen, want ik denk dat het zeer zinvol is.’

De deelnemer concludeert dat meedoen ‘over het algemeen zeer behulpzaam en weldoend is.’

Ook meedoen?
Wil jij ook meedoen? Lees over de studie op de projectpagina. Je kunt je aanmelden via de knop ‘Meld je aan’ onderaan de projectpagina.

Of je geschikt bent om mee te doen aan het onderzoek, gaan de onderzoekers bekijken aan de hand van een korte vragenlijst die je thuis kunt invullen. Deze vragenlijst ontvang je van de onderzoekers nadat je je hebt aangemeld voor het onderzoek.

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT