Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

Nieuwe publicatie PEARL-PD

22 februari 2022

Het PEARL-PD project wil meer te weten komen over de manieren die mensen met parkinson gebruiken om problemen met lopen te omzeilen. Dit soort manieren worden ook wel compensatiestrategieën genoemdDe onderzoekers publiceerden onlangs de laatste resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Neurology.

In het gepubliceerde onderzoek werd onderzocht hoe de hersenen reageren wanneer mensen met parkinson bepaalde compensatiestrategieën gebruiken. Aan de studie deden 18 mensen met de Ziekte van Parkinson mee, 12 van hen meldden zich aan via ParkinsonNEXT.

Bij de 18 deelnemers werden vier hersenfilmpjes opgenomen terwijl ze stilstonden en liepen op een loopband. Eerst werd er een controlefilmpje opgenomen, terwijl de deelnemers liepen zonder gebruik te maken van een compensatiestrategie. Daarna werden drie filmpjes gemaakt waarin ze drie verschillende strategieën gebruikten: het luisterden naar een ritme, het in zichzelf tellen van hun stappen, en het kijken naar een andere persoon die loopt.

Resultaten
Bij het gebruik van alle drie de compensatiestrategieën was op de hersenfilmpjes extra activiteit in de hersenen te zien, vergeleken met het lopen zonder strategie. Deze activiteit vond voor de verschillende compensatiestrategieën allemaal in andere gebieden in de hersenen plaats: bij het luisteren naar een ritme en het kijken naar iemand die loopt activeerden de kwabben aan de zijkant en achterkant van de hersenen, terwijl bij het in zichzelf tellen juist de hersengebieden aan de voorkant van het hoofd werden gebruikt.

Volgens de onderzoekers is het resultaat dat de compensatiestrategieën allemaal anders werken een mogelijke verklaring voor het feit dat sommige strategieën heel goed werken voor de één, maar niet voor de ander.

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT