Terug naar het nieuwsoverzicht

nieuws

‘Parkinson de wereld uit!’ met de Onderzoek en Innovatie-agenda

Project:
2 november 2021

Afgelopen vrijdag werd het eerste Nederlandse Parkinson Wetenschappers Congres gehouden. Op het congres, dat georganiseerd werd door Dutch Parkinson Scientists, werden de nieuwe ontwikkelingen in het parkinsononderzoek gedeeld, en werd de agenda voor Onderzoek en Innovatie gepresenteerd. Wat houdt deze agenda in?

De agenda voor Onderzoek en Innovatie is een initiatief van Parkinsonalliantie Nederland. De eerste jaarlijkse agenda heeft als titel ‘parkinson de wereld uit!’ gekregen. In de agenda worden lange termijn doelen gesteld om deze droom te bereiken. De agenda werd opgesteld door onderzoekers, zorgverleners en mensen met parkinson.

De hoofddoelen in de agenda zijn: het voorkomen van parkinson; het afremmen, stopzetten en uiteindelijk genezen van parkinson; en het verbeteren van de kwaliteit van zorg en leven voor mensen met parkinson. Om deze doelen te bereiken, moeten er volgens de agenda bepaalde dingen gebeuren.

  • In 2030 moet er meer bekend zijn over welke factoren bijdragen aan het krijgen van parkinson, en moet het onderwerp meer op de politieke agenda staan.
  • In 2040 moet de toename van mensen met parkinson geremd zijn, en moeten er middelen beschikbaar zijn die het ziekteproces kunnen vertragen.
  • In 2050 moet het aantal mensen met parkinson gaan afnemen, en moet het verloop van parkinson gestopt kunnen worden in mensen die al aangedaan zijn.

Parkinsonalliantie Nederland weet dat dit ambitieuze doelen zijn. Om ze te halen zijn er wetenschappelijk onderzoek en innovatieve oplossingen in de zorg nodig. Hiervoor is het belangrijk dat er een goede samenwerking is tussen mensen met parkinson, zorgverleners en onderzoekers. Zo voorziet Parkinsonalliantie Nederland bijvoorbeeld dat ideeën van mensen met parkinson of zorgprofessionals door wetenschappers verder onderzocht kunnen worden.

De volledige agenda is hier te lezen: http://parkinsonalliantie.nl/agenda2021

Wie vragen heeft kan contact opnemen met info@parkinsonalliantie.nl

Nina Wubben
Nina Wubben
Communicatiemedewerker ParkinsonNEXT